Blog ni memaparkan kisah-kisah dalaman kami sekeluarga, just untuk rujukan kami bila terkenang-kenang saat manis sebelumnya; sebab itu ia dijadikan LIMITED EDITION, hanya untuk pembaca dalam kalangan ahli keluarga dan sahabat handai sahaja.

Thursday, April 30, 2009

BaLik tak BaLik?


wish demam..kesian wish tidur keseorangan atas karpet yang beli kat rantau panjang aritu..wish kalau nak tidur okay jer diletak di mana pun, boleh tidur lena..janji jangan bising...kak mea spesel tempat tidur dia kalau siang, mesti dalam buai..wish sesekali jer dapat tidur dalam buai, itu pun bila 'puan buai' tak tidur...rasanya wish dah dua kali demam sejak balik kl aritu, mungkin perubahan cuaca akhir-akhir ni..sebab biasanya wish dan mea tough daripada godaan demam...

papa fikir, hujung minggu ni papa tak ke mana la..plan asal nak balik kampung pun nak tarik balik la...cuti dah apply online tapi masih dalam semakan boss, maybe boss tak buka internet kut...takpe, kalau nak balik..papa balik jugak, asal dah mohon okay la tu hehe...cuma bila difikirkan kesihatan wish dan mea dua tiga hari ni, rasanya tak mau balik laa...kesian anak papa dua orang ni...(jumaat..badan wish panas semula, ibu wish pun dah panas ratik..semua dah nak demam ni..hu3)

sebab keduanya (tak jadi balik kampung) bila difikirkan ada lagi rakan setugas yang belum habis marking paper, ada plak paper yang tertinggal dalam 3-4 skrip yang papa belum marking...semuanya silap studen la...dah diarah supaya jawab di dalam skrip yang berasingan mengikut colour buku jawaban, disilapnya pulak tang kaler...patutnya soalan papa dijawab dalam buku jawaban kaler biru, tapi ada yang jawab dalam buku kaler hijau...natijahnya kertas jawaban tu tersesat ke pemeriksa yang lain la...bila difikir-fikir..rasa nak potong separuh markah budak2 ni hehe, sebab sampai jejas plan papa nak relaks awal hehe...so lambat la nak tahu keluk pencapaian semester ni!

Tuesday, April 28, 2009

WiSh...


Haa...wish kena denda sebab selalu nak suruh dukung, kena pumping 10 kali..."cepat buat, wish! jangan nak buat muka tagih simpati"..."baik pa, as you wish...satu...dua...tiga...", mea tukang kira hehe...alahai, takkan papa nak denda wish anak papa noo...tapi laa ni memang wish pandai buat muka kesian...


actually ni gaya wish kalau duk sorang-sorang, asyik tunjal kaki and then tunggu la nak jatuh ke kiri or kanan, kalau nasib baik masih landing atas karpet, silap perkiraan...ermm...tile asli la gamaknya...pasni leh la merangkak tuh!



setelah papa kepeningan membaca skrip dan tulisan studen yang bermacam ragam, gaya jawab pun bermacam auta..maka kena rest, terdekat papa ajak ibu, mea dan wish ke Pantai Seagate, setentang dengan Pulau Jerjak...nak pergi batu feringgi jauh sangat, makan 40 minit, kat sini tak sampai 10 minit pun...ni la tempat senang nak berderap hehe..(nampak macam mea pelik tengok muka papa macam tu hehe...apakah?)

Saturday, April 25, 2009

MarKiNg PapER


haaa...setambung paper exam nak kena marking, maklum la masa kat kl, 2 paper yang papa ajar telah selesai exam, banyaknya dalam 300 skrip gak huhu...kat ofis ada separuh lagi skrip tertinggal..plannya, papa nak habiskan dalam seminggu ni..sebab plan nak cuti research lagi next two week, masih ada 1 kerja tertunggak iaitu jadi examiner tesis master yang dead-line reportnya kena hantar semalam, tapi lum siap lagi...huhu...maklum la kali ni tesis dalam bahasa arab, tertiarap la papa baca nak habiskan huhu...kesemua 'benda ni' perlukan pembacaan yang teliti dan masa yang tenang..tapi di manakah keadaan teliti dan tenang itu? apakahhhh? (boleh guna tak kat sini ekk?) sebab kat ofis ada gangguan, dan kat rumah apatah lagi!


ni mea demam semula...badan mea panas balik menjelang maghrib semalam, demam-demam pun, selimut busyuk tak lupa hehe..dan syoknya bila demam, perangai mea baik sikit la hehe...tak kacau kertas2 dan laptop papa hehe...tapi..



nak duk teppek la plak...bila letak merengek sebab nak orang duk sebelah dia, anak papa sungguh! anak ibu lak si wish hehe...pagi tadi si-adik tu jatuh katil hehe...tak sedar masa mana dia bergolek dan bersunsot...dengar2 bommm...dan nangis, sian anak ibu...hehe

Friday, April 24, 2009

PerJaLAnaN PulaNG


ibu mea/wish menunjukkan skill-nya memandu, habis selekoh dan curam di antara behrang dan sg. perak diredah semudahnya hehe...papa ngantuk sangat on the way balik semalam, maklum la bertolak balik kul 1.00 tengahari lepas interview penasihat takaful di UM dab bergegas balik ke klih untuk check-out...demam mea pun dah berkurangan sikit...so, after lunch kat Rawang, papa rasa macam berayung jer...so, kena tukar driver..rasanya dah lama papa tak bagi ibu drive kalau papa ada sebab susah bila ada baby ni, papa pulak bukannya ada susu untuk bagi kat darwisy, ahaks! tapi ibu mea memang expert...sebelum kahwin memang dah jadi driver rasmi keluarga bawa bak dan mak ke mana-mana...so, papa berani la tidur kat belakang sekejap semalam sambil teman wish baring...wish ni sejak ada wish, memang tidur lena...maklum la sama nama! mea pun suka gak sebab no. plate ikut birthday dia...


ni mea berkhayal kat tempat permainan kat r&r sg. perak...papa nak minum pun susah sebab dia tarik tangan ajak teman dia nak main huhu...terpaksa follow, kalau tak..maklum saja la...habis la nanti orang kat sini tengok dia melalak huhu...maka ibu la rileks dapat minum sorang dengan wish, time ni wish baik lagi...belum tau nak main...rasanya tengok la nanti bila wish pun sebaya mea...mesti kat sini jugak, tapi masa tuh depa dah bersaing molek kut hehe...mea akan jadi kakak yg baik masa ni guide adik dia...

Wednesday, April 22, 2009

MiSi di KL sePINtaS LaLu


senin lepas viva semua studen master hadith (semua diluluskan), maka papa, ibu, mea dan wish pun bertolak ke kl..kali ni pecutan laju sikit kerana menaiki kenderaan yang sedikit power hehe..tapi bukanlah 'buraq' dan bukan juga 'exora'..only 'wish'

selesanya sampai mea tidur sambil berdiri...sebenornya mea ni dah ngantuk, pastu tahan tidur maka lagu ni la jadinya...sudah disorongkan bantal pun masih degil hu3

sampai di kl international hotel (klih) yg dipilih oleh ketua penyelidik geran ni kat kg baru-chow kit..

kajian kali ni ialah nak temubual pakar2 kat ipta mengenai 'gelagat pengguna dalam industri takaful'...tapi masalah berlaku, iaitu bila sampai kira2 kul 10 pm..parking hotel dah penuh! aiseyman...papa dah rasa dah bila dpt lo yg akan stay di klih ni, di mana kete papa comel ni nk tidur? jeling punya jeling...nasib baik ada parking berbayar yg working 24 jam..bayar pun bayar la..janji selamat dan sejahtera keretaku!


view kg. baru dan menara kl from our room...juga view klcc yang gah..


esoknya kesemua interview yg dijadualkan terpaksa dikansel sebab semua pakar sibuk...aiseyman, orang datang jauh2...dia sibuk pulak...bagitau la awal2 lain kali, semua surat dan borang dan difaks sebelum ni lagi...so, papa beraktiviti di bilik jer la bersama mea dan wish, serta ibu...aler petang we all pi pesta buku antarabangsa di pwtc...fuyooo...banyak giler orang dan buku...tapi off course buku la lagi banyak...kat sini yg papa tak suka ialah penjual program bacaan dan pembelajaran peringkat pra-sekolah, ramai sekali yg ganggu papa dan ibu...nak jual produk depa untuk mea dan wish hu3...

belon dijadikan umpan utk perangkap mea...mea ambik jer, papa pun okay jer sebab orang dah bagi...tapi utk duduk dan dengar mereka berceramah mengenai kehebatan produk mereka, sorry naik lorry la hehe....ada tu yg mengekor jer papa dan ibu...sampai papa kata sorry tak nak beli...dia cakap takpe dengar saja dalam 5 minit...papa kata nanti you frust dan habis air liur jer...tapi depa ni kata tak beli takpe, iya la tuh...so then, papa blah jer hehe, semua trick macam orang jual insurans la...hampeh!

pastu lapar la plak, so teringat roti bakar di bangi kopitiam yang kak noor belanja aritu...so selepas ibu pun setuju, vroom we all ke melewati pekena roti bakar kaya bermentega...crunchy rotinya, memang best drp di kopitiam kat airport subang yang papa belasah sabtu lepas...kureng sket hehe..after that tumpang solat umah ajoe sat before balik klih semula...(sorry kak noor tak sempat nak singgah he3)

arini papa and the geng berjaya buat dua interview di um dan darul takaful...pastu free...so bawa lagi sekali ibu, mea dan wish jalan-jalan...kali ni area kelana jaya (brothers) dan pantai dalam (kenangan tempat belajar kat um dulu)...pekena roti bom...masa ni disedari tubuh mea dah panas...rupanya mea demam...tu la papa suka sangat bawa anak-anak jadi lasak!

sian mea..landing jer sejak balik ke hotel, baru sekejap tadi mea muntah..banyaak! habis lengan dan seluar papa tempiasnya...aroma muntah mea pun ehemmm...lumayan! mungkin boleh jadi badang zaman moden kalau ada sesiapa yang berani me&*(&^%-nya hehe...esok nak balik penang dah, hopefulli mea recover by tomorrow...ubat pun dah bagi tadi!

Tuesday, April 21, 2009

SiBuK dan meNYibUK

ada beza antara sibuk dan menyibuk...sibuk ni maksudnya dok dang masa, terkejar-kejar dalam mengisi masa dan mengejar agenda, terkadang agenda tak siap tapi masa dah habis atau masa dan agenda cukup-cukup diisi, namun tiada masa free untuk lepak...

menyibuk ni pulak sebenarnya tak sibuk tapi suka penuhkan masa dengan agenda yang dibuat..ada positifnya, especially memanfaatkan masa dengan sesuatu yang berfaedah, tapi kalau diisi dengan sesuatu yang tak berfaedah maka memang betul2 menyibuk la tu...seperti suka nak tahu pasal orang lain tak tentu pasal..kat sini papa bukan nak citer pasal "menyibuk" sebab tak tau sangat siapa yang menyibuk, dan kalau suka nak tahu siapa yang menyibuk, nanti kita yang jadi menyibuk..ahaaa..tu busy body la pulak hehe...tapi "menyibuk" ni ada lagi positifnya bila zaman dulu orang kampung berani tegur kesilapan anak-anak orang sekampungnya, supaya budak tu jadi baik,,tapi kini orang takut nak tegur sebab takut dikata menyibuk...maka hancur generasi muda kini! perkara ni menjangkit kat papa...takut jadi penyibuk pula, macam ada studen usm yang papa jumpa buat salah pun papa jarang tegur, sebab papa rasa depa ni dah tahu yang mereka buat salah hu3...macam merokok dalam kampus, dating celah2 pokok bunga dan bonceng motor berdua...kekadang tahu salah tu (studen kan cerdik), tapi kononnya 'darurat'...sedangkan mereka tak sedar yang di sana ada 'mudarat', papa akan ubah sikap ni...insya' Allah!

papa nak citer pasal kluarga papa jer kat sini..bukan citer hal orang lain...okay la citer papa, papa ni nak kata sibuk, tak la sibuk sangat pun, sebab petang2 kadang2 tu dapat lagi nonton tv seperti citer matahari sekarang...atau ke belakang rumah menyangkul, sembur ubat ulat kat daun lada atau tanam anak2 pisang dan betik yan banyak mencambah tu...cuma terfikir apa yang dekan tanya semalam, "sibuk ker kerja kat desa?"..."ermmm..sibuk juga! tapi ikut time laa...kena pandai bahagi masa"...papa ambil pertanyaan dekan tu bukan sebagai menyibuk tapi concern takut prestasi akademik stafnya menurun...papa pun tak mau prestasi papa menurun, sebab papa nak menaik jer...sebab kalau prestasi menaik, gaji papa sure akan menaik jugak hehe...taraf hidup papa sekeluarga pun akan menaik, tapi kedudukan ini tentu akan membawa perkara "sibuk" sekali menaik, so nak tak nak..kena sibuk...

semua orang sibuk, bukan terhad setakat orang yang bekerja tetap...orang yang tak bekerja tetap pun sibuk, macam ibu sejak pagi hingga malam sibuk jer dengan tugas dalam rumah, hatta mea dan wish pun bila celik mata pun mesti sibuk, sama ada sibuk memenuhi kehendak buas kanak-kanak depa atau sibuk mengganggu ibu dan papa supaya men'cakna kat mereka...pendek kata, semua orang sibuk...kanak2 sekolah hari ni sibuk pagi dan petang pergi sekolah, malam tuisyen lagi...so, no choice kalau tak nak sibuk, melainkan kita berhenti jadi manusia...tapi sibuk juga, tengok jalan raya yang sibuk, line internet yang sibuk, semut yang sibuk, lebah yang sibuk dan paling sibuk...iblis dan syaitan, sampai menjadikan kita sibuk hingga masa solat dan ibadat kita jadi semakin sedikit dan ciput, akibat ingin memenuhi kehendak duniawi..fikirkan!

Wednesday, April 15, 2009

KL daN AcaPNYa ke KL...




gini la bila duk dalam kereta..mea akan duduk di tengah-tengah, atas alas lengan...nampaknya minggu depan papa kena lagi sekali ke kl..baru dapat tahu semalam bila ketua projek geran r.u. call papa bagitau huhu...last minute jer, tapi dah terpaksa...memandu jauh lagi la papa bersama family...jalan jer!




wish pula setia dalam pangkuan ibu kalau dalam kereta...biasanya wish dan ibu duk belakang kalau jarak jauh, leh la wish baring-baring..landing-landing...ibu pulak sesekali tersenggok-senggok...




haa ni mea, main tepon hotel...ini la habit mea jugak selain main suis, kena cabut wayar sokmo la papa...dengarnya minggu depan pun dibook quality lagi...tak best la, payah parking dan liftnya tak sekali dengan register desk...tak sesuai!




ni semasa transit rumah ajoe kat melewati...mea dan nabila bertukar-tukar cerita..sorang cakap bahawa melayu dan sorang lagi cakap bahasa jepun huhu...kesudahannya, dua-dua gelak hehe...mungkin terlalu faham kut hehe...




chekdee dan wish beramah mesra...masa ni chekdee bawa kitorang minum petang di bangi-kopitiam kat melewati, sedap roti bakarnya...thanx kaknoor! kak noor juga bawa tengok kesan tanah runtuh di bukit antarabangsa, so sadis!




ni plak pokok bunga koleksi ibu..wah-wah ibu sekarang, dah minat bunga la plak...weekend aritu siap ibu ajak papa gi nursery lagi...bunga hasil ihsan cl pun ada sini hehe...lepas ni, berkembang seri la laman depan rumah ni...belakang plak kebun papa...tak leh kacau hehe

Monday, April 13, 2009

reSPon TAG...meMORi siLAm..


haaa...actually papa mea/wish ada lagi nak citer pasal gi KL aritu tapi tangguh sat sebab nak respon pada yang "tag" papa dulu yang tertangguh...rasanya kaknoor pernah sekali tag...dan latest sirul asma...papa pilih jer gambar ekk hehe...haaa ini la gambar yang tak suka papa mea/wish tengok tapi ia jadi memori tersendiri...kalau tak salah, gambar ini diambil pada tahun 1990 semasa papa melalui minggu suai kenal atau orientasi semasa masuk ke Kolej Islam Kelang...or Kolej Islam Sultan Alam Shah, Kelang...ermmm...keciknya papa masa tuh macam adik ikut abang dia jer hu3...sebab paling kecik dan tabah...ceewahhh, sebab ada pelajar datang dan balik semula...papa terpilih sebagai freshie terbaik tahun 1990 tuh...dapat la keris pewter...rasanya ada lagi keris tuh tapi entah di mana, ahaks!

papa belajar di kisas ni 2 tahun jer iaitu form 4 and form 5...seksa la semasa belajar di sini...sebab jauh daripada ibu bapa dan adik beradik...ingat lagi dulu, kalau tiba time nak ke kelang...mesti papa akan termenung jauh kat belakang rumah..masa tuh ada tali air belakang rumah (rumah lama kat Teluk Menara)...sampai ke kisas pun masih termenung pada hari pertama, pilu pun ada sebab jauh daripada keluarga huhu...thats why, masuk jer matrikulasi...papa pilih belajar di kelantan, dekat sini dengan kampung dan boleh balik selalu...

perkara paling sensitif semasa belajar di kisas dan kelantan ialah bila dipanggik "budak kecik"...atau "abang kecik" huhuhu tapi memang kecik pun hehe...tengok la gambar lama tuh, sangat keciknya papa ni...itu la yang paling buat papa stress semasa belajar dulu hehe...sebab tu papa mea/wish belajar dan pulun gila-gila study, at least to prove that papa ada sedikit kelebihan...sebab tuh alhamduliLlah papa dapat gak belajar sampai "menara gading" (apakah?) and hingga dapat skrol phd hehe (tapi amsih kecik sekali hehe)...gambar berjubah konvokesyen ni plak diambil daripada laman web pengajian tinggi UM, tak sangka gambar papa di'tag juga oleh pihak UM hehe...now papa masih mengekalkan status sebagai "paling kecik" dalam area pensyarah dan penolong penggawa plak...tapi takpe, now tak stress lagi...sebab dah ada kerjaya yang best, ada biwi comel dan sepasang anak yang cheekie but beauty! alhamduliLlah!

Thursday, April 9, 2009

mEa * WiSh

Ni ibu menulis lak..mase ni papa dah ke UM, tinggal la ibu ngan bebudak ni..sepagi dah bergelut ngan kerenah-kerenah diorang..n now dorang dah sleeeep...leh la bukak laptop..hehe..saje je la ibu nak hilang boring ni..papa pun tak balik selagi tak petang..arini ibu order in-room dining jerk..hahhaha...

Aksi-aksi Mea time rajin makan...kalo x punye la susah nak pakse makan..



kalo bagi drumstick suke sangat la mea, abis comot2..ishhh..



ni la adiah besday mea..kitorg tak sempat nak celebrate proper skit..nanti la kite celebrate lewat skit yer...


makan roti bakar..biasenye tak abis pon, jangan tertipu lak ngan aksi2 mea ni..over skit..orang makan die pun sibuk la bace doa makan jugak..aminnn...

ni pulak gelagat sis mea mithali dah pandai main ngan adik wish..


pok amai2...


dont disturb me n my bro..we r playing games..


okey, lunch time..adik dok baik2 sebelah kak mea erk..


wish okei jerk..steady n macho gitu anak ibu nie...


orait wish..gudnite...kak mea ade banyak lagi keje nak tolong ibu, so adik kene tido dulu..mmuahh..

CuTi ReseARCh...

selepas program penamat yang dikirakan program terakhir utk aman damai last week, papa pun apply cuti research yg layak dipohon 60 hari setahun..biasanya cuti ni tak dan habis..kalau tak guna lupus, tapi tahun depan dapat lagi...so demi geran research yg hidup segan mati pun segan...papa ambik la cuti bekerja seminggu ke KL untuk tujuan collect beberapa data yang kerananya penulisan bab papa sedikit tersangkut...


akibat hotel penuh pada ari senin tuh,papa skuarga transit sat umah ajoe di melewati..then keesokannya terus ke ukm selepas singgah jap kat sunway piramid jupe cik lah & che izami pekena nasi kandar..mea pun leh gi "tengok" orang main ice-skating sat..sini la tempat papa tak berani nak skate dulu walaupun dah pakai kasut hehe (zaman kerja kat clc-bangsar)...semua ni tinggal memori..


Mea teringin nk main..nnt ibu ajar erk, ibu teror la bab skating nie..ibu ajar kat belakang umah kite ye sayang..hehe..


Mea posing kat depan maskot sunway..punye la besau mea siap nak duk rehat kat situ jer...dah letih mea berjalan..


baik nau mea ngan ciklah..mea dah sampai ke menara gading..apakah?


Mea dah borink asyik2 nak snap pic jer..so sesekali jual mahal lak..hiding under hat..


Elephant tu nak kawan ngan mea, tapi mea cakap x same size la..lenkali la kite kawan..uhukkk...


Ni kat lobby hotel ciklah stay..vase kat belakang tu ibu minat tau..kene carik la satu ke sepuluh ker..huhu!


kat ukm papa minta tolong fren book rumah tetamu jer, book resident hotel kat uniten tapi kansel sebab jauh sangat dari ukm...sukar papa nak bergerak tinggal ibu dengan 2 anak ni...baik duk dalam ukm, senang nak ulang-alik ke library tun seri lanang ni..kat sini ada 3 orang ex-usm so dapat la jupe depa dengar citer terbaru dorang...

today duk kl-quality city center...ada urusan di umkl plak...hopefully semua schedule dpt dilaksanakan dengan beres...nanti la papa tulis lagi, banyak citer nak tulis tapi tak dan...gambar pun kira kendian la papa download...mea pun dah bangun tido tu, nanti dia plak nak menaip..kang susah tuu hehe...

Sunday, April 5, 2009

DiNner AmaN DaMai

tahun ini dinner desasiswa aman damai yang dikenali dengan "malam junjungan budi" (mjb), bertujuan untuk menghargai budi dan jasa para pelajar sepanjang sidang akademik 2008/2009 telah diadakan di hotel hydro majestic...ermm suka nau usm wat program di hotel ni, rasanya ini dah kali ke-3 dah bagi aman damai ke sini...tak termasuk program hepp dan desa lain lagi, dengarnya makanan kat sini sedap dan banyak pilihan...


papa tahun ni kena duduk kat meja vvip..sebab tak ramai yang datang (biasa duk meja vip jer sebab biar studen aktif duduk dgn vvip), tnc lak ada program kat kuantan, so wakilnya..isteri beliau mai...takpe la isteri tnc pun, asalkan ada vvip...isteri papa tak dapat dibawa, mulanya papa dah bagi nama tapi setelah difikir, dikali, dicampur, dibahagi...maka jawapannya nama ibu mea/wish terpaksa ditolak...bukan apa, takut mea menangis nak rebut sudu dan garfu yang sudah barang tentu sangat banyak di sekeliling pinggan kita orang nanti...mea plak tak mau dengan orang, wish okay jer...kan time papa naik pentas, mea pun naik sama...haru la jadinya! takpe ibu...next time...kalau papa still bertugas kat desa...peluang ke dinner masih sentiasa ada..tak pun, kita dinner sdn. bhd. jer hehe...sian ibu, banyak berkorban...


ni koboi bukan sebarang koboi, ni koboi exco kerohanian..tukang baca doa tadi hehe...meja ni ganas2 pakat melaram...set ganu concured!


dengan tema "retro-80an"...inilah antara penghuni aman damai yang berentap untuk merebut anugerah "king and queen"..masing2 dengan fesyen retro tersendiri, terkezut gak papa bila sampai tengok studen2 ni melaram hehe...sanggup tu mencari pakaian sangkut, topi koboi ala samseng kampung dusun, jaket beledu, kolar terangkat, spek besar ala betty-ugly dll tu hehe...tapi memang, studen aman ni kalau bab melaram dan wat projek tak tidur malam pun takpe...very emotional dengan desa hehe


ruang dewan makan...rasanya ada dalam 10 meja sahaja sebab walaupun penghuni desasiswa menjangkau 1,200...namun yang aktif ada beberapa kerat saja...yang seberapa kerat ni jer la yang datang memeriahkan mjb kali ni...dan begitu la saban tahun..apa pun, pengisian quit happening gak esp. bila time kumpul barang ikut meja...meja papa menang apabila dapat membawa 10 item ke pentas tercepat, maklum la duduk depan sekali plus ada anak tnc yang agresif to win the game hehe...seingatnya masa tu diminta kumpul duit 10 sen, tisu, tali kasut, stokin, gelang, note RM5, h/phone, sapu tangan, ntah apa lagi...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin