Blog ni memaparkan kisah-kisah dalaman kami sekeluarga, just untuk rujukan kami bila terkenang-kenang saat manis sebelumnya; sebab itu ia dijadikan LIMITED EDITION, hanya untuk pembaca dalam kalangan ahli keluarga dan sahabat handai sahaja.

Wednesday, September 30, 2009

MooD LePas RayeR


Lepas raya semua steady, mea pun steady duk study buku nama-nama buah dan binatang..papa dan ibu pun steady dengan rutin biasa..cuma wish jer, suka wat perangai...setiap masa asyik nak dukung ajer, lepas molek seketika pastu mesti merengek nangis! nak kata tak cukup duit raya, belana doh orang bagi..kuih raya pun berbungkus doh wat balik semula ke penang hasil lebihan kat kampung...so, pasai apa ni wish wat perangai lagi? tiru la cam kak mea...steady duk terlentang atas pelampung dia tanapa hiraukan orang lain hehee/...

Saturday, September 26, 2009

SeMingGU BerHaRi RaYer...


Ketupat daun palas terengganu...kesukaan ibu,papa dan mea...ini semasa kat rumah mak sedare papa kat manir, ramai sedare papa berbisness ketupat during Ramadhan dan seminggu selepas raya, maklum la skill 'orang lamer', sepupu papa ning pandai sorang membungkusnya, so papa borong untuk dibawa beraya ke Kemaman..gitu juga untuk dibawa pulang ke Penang nanti..


bila Hari Rayer..budaya ziarah sangat la bagus dan digalakkan, mengeratkan silaturrahim...ni semasa umah a.ma...bak dan mak tengah makan laksa penang tuh, ibu pun mamoh something...semasa di kemaman, sempat kitorang pi beraya di kijal, beserah dan felda neram 1...sementara di manir, sempat berayer di marang, kuala besut dan chalok...hai, sakan berjalan dari selatan ke utara...


haa...ni tengah belajar bakar sate semasa beraya kat kijal, sedap sate ni...tahun depan nak lagi..tekun kaklong & achik membantu 'mak kijal' membakar sate...(apakah???hehee..)


mea santai di bawah rumah di kemaman, iyer la kan..takkan nak berjalan jer..nak jugak sesekali rest-kan minda dengan main-main..papa jadi mangsa, kena tarik tangan untuk temankan mea ke bawah rumah, mungkin tak nak keseorangan..masa ni a.nwa dah balik ke r.panjang!


mea dan wish mandi kolam di beserah...jangan tengok lama-lama...mea segan! panas2 jalan best gak berendam...ibu tolong pegangkan wish...suka nau dengan air!


sempat juga kawan papa yang kerja kat dubai (orang cheras jer) datang beraya semasa papa kat kemaman...dia ni nak sangat makan sata dan otak-otak tapi masa dia datang raya ke-2, kedai sata dan otak2 masih bercuti raya...tak sempat nak sediakan menu best, jamu dengan sate dan ketupat ganu...best jugak tuh!


di manir, mea sempat berayer rumah to'nyang (moyang), ibu kepada ibu papa...tengok tuh! setabung kerepek bawang dipulunnya...memang kesukaan mea! mea bukan apa, nak tolong to'nyang habiskan kuih-muih dan kerepek ni..


di rumah di manir juga, papa and the geng kena masuk kerja sket iaitu pasang pagar yang dah reput, kebetulan ada 4 tenaga lelaki yang perkasa berkumpul serentak di cuti raya ni, we all pakat la baiki mana yang patut persekitaran rumah pusaka ni, maklum la hari biasa rumah ni tak bertuan, so security kena la tight to ensure everything selamat!



mea dan sepupunye di manir...bila berkumpul, gamat la satu rumah yang sebelumnya terdengar bunyi cicak sajer, apa pun mea dan wish nampak hepi dapat jumpa sanak saudara...besok dah nak balik penang, habis daa rayer...rumah ni akan kosong serentak besok pagi apabila we all sama-sama chow ke destinasi masing2...tunggu raya haji pula untuk berkumpul bersama!

Sunday, September 20, 2009

SaLaM iDulFiTRi 1430H


Salam idulfitri kepada semua pelawat blog ini daripada kami berempat sekeluarga, kami semua mohon maaf zahir dan batin daripada anda semua jika ada terkasar bahasa, tersilap bicara, terkata tak sepatutnya...semoga pada hari mulia ini kita semua bergembira menyambut kemenangan berjuang sebulan dalam Ramadhan..tahun ni kami semua beraya di Chukai, Kemaman..kampung ibu mea...



malam tadi, seronok wish dapat main bunga api dan mercun...dam..dam..dum...mercun berdentum tapi mea lesap sembunyi dalam rumah dengan ayah chik dia, mea penakut dan menangis bila dengar dan tengok mercun berdentum, berlainan dengan wish...tapi semalam, orang dewasa ngalahkan bebudak duk main mercun dan bunga api, paling banyak simpan stok mercun ialah a.lie...heheee...

Wednesday, September 16, 2009

CeRITa-CeRITi


CERITA 1: pagi semalam, lepas bersenang-lenang dalam ofis after meeting tetiba dapat call dari ibu yang gunakan no.phone umah jiran, sebabnya mea tertekan kunci tombol pintu depan sewaktu ibu kat luar rumah tengok-tengokkan pokok bunganya dan sapu laman..maka terkuncilah pintu dan terjadilah episod menangis di dalam rumah antara mea dan wish, mea menangis lebih kuat daripada wish, haiyyaa...patut kakak tolong tenangkan adik, tapi sebaliknya berlaku huhuhuuu...ibu takde arah nak masuk rumah, terpaksa la call papa..then, terkucu-kucu savior balik...dulu, papa ada letak spare-key kat luar rumah untuk elak incident gini tapi masa tu tak ler terjadi lagu ni...pasni kena letak balik la..

CERITA 2: pagi kelmarin,papa dapat sms daripada geng lama papa, classmate degree dulu yg suruh check emel, masa tu tengah que kat bank nak tukar duit raya, so dia suruh papa baca emel dia dulu..so, petang tu after masuk ofis (sebab tengahari tu ada sedikit aktiviti kelab staf), terbacalah emel ni:
"Salam Jash,...kawe email personal ni. kawe rasa ada bersalah dgn demo. hutang lapok yg dah berlapok2 puluh thn dulu agaknya. maaf lah jash kawe x terbayar dulu2. niat kawe nak byr doh 2-3 thn lepas tp malu plk. sempena bulang baik ni kawe nk byr lah. tp kawe dok ingt starang brape jumlah dia termasuk bunga sekali kot.hehehehe!!! demo kaabo deh dan bg no akaun sekali. kalu ada maybank lagi comel.blh tt terus. ok jash demo email deh....."
sukeenya papa...terus papa check diari 2001 untuk ascertain the accurate hutang tu, so dapat la RM300 duit papa kembali, lepas doh nak buat pasport baru hi3, thanx to my old fren..


CERITA 3: citer ni tak seronok sket iaitu berkaitan kereta wish papa, on the way balik dari Teluk Kumbar selepas menghantar sumbangan kelab staf kepada ibu tunggal terpilih sempena nak raya ni, wish papa telah digesel oleh sebuah van yang tiba-tiba tukar lorong yang sedang berlumba dengan satria...so, lebam la sket wish huhuu...geram waser, dan member yang duk sebelah suruh kejar tapi papa fikirkan keselamatan kami bertiga dalam kereta, so cool...sabar di Ramadhan moge-moge dapat keberkatan, walaupun confirm kereta dah tercalar! ini la sikap tak bertanggungjawab pengguna jalan raya, kalau depa excident masa tu patut jangan ada yang tolong...biar depa sndiri lak gi berlumba ke hospital pilih katil mana nak duduk...apakah??

Sunday, September 13, 2009

Mea HiLaNG di QueENSbaYMall???


tengahari tadi we all ke Queensbaymall dan masuk jusco untuk cari tambahan baju raya casual for mea dan wish, sebelum ni hanyalah baju kurung dan baju melayu saja..hai, banyak 'guh baju raya dua budak ni..maklum la biasa dorang ni pakai baju 2 pasang sehari, bestnyer kalu depa pakai sepasang untuk 2 hari or sepasang seminggu, mesti tak perlu baju banyak-banyak..


episod yang mendebarkan sukma papa dan ibu hari ini ialah bila mea tiba-tiba hilang dari sisi kami, ini bila mea tak mau duduk lagi dalam kereta sewa spesel ni, masa papa berpaling nak bayar harga seluar..tup-tup ibu tanya mana mea? papa paling belakang dan sebelah papa pun takde...apa lagi, gelabah..letak seluar dan berpecah dengan ibu dan sorang salesgirl jusco untuk cari mea...papa pusing ikut lorong-lorong takde, ibu gi tempat kanak2 main pun takde..debor giler beb! papa pusing ke lorong utara pun takde, dekat 3-4 minit gak puzzle-wizzel...pastu baru la ibu jumpa mea duk celah tempat game kanak-kanak yang sedang main lompat-lompat tuh, legaaa...kalau hilang tak jumpa-jumpa, huhuu nangis la papa & ibu kat sini, tak pun berbuka kat sini huhuuu...apakah???

Saturday, September 12, 2009

BuBur LaMBuK AD


hari ni desasiswa aman damai (AD)adakan majlis masak bubur lambuk, iaitu kerjasama pihak pengurusan dan majlis perwakilan pelajar AD..menggunakan duit tabungan dan sumbangan serba-sedikit daripada mereka yang inginkan ganjaran di kendian hari..papa seperti biasa, sebelum ke ofis..menjenguk kejap semasa staf sibuk menyusun dapur dan perkakas nak masak, pastu terus ke ofis hehee sebab ada 2 mesyuarat menanti..pastu bila call petang tu dah masak pun 2 kuali, tak sempat la papa nak tolong (apakah??)...gambor atas ni semasa sesi masak ketiga sebelah petangnya yang sempat papa kacau dua tiga pusing sebelum diambil alih oleh studen yang beratur nak kacau..so papa tak mau la kcau depa masak lama-lama...sedap gak bubur lambuk ni, udang pun besar-besar yang diletakkan dalamnya, papa bagi A- sebab takde pucuk paku merah dan daun-daun ulam seperti buatan terengganu..ala kulli hal, syabas buat staf dan pelajar AD, well done!

Thursday, September 10, 2009

WiSh TuRuN TanGGa


ni nak tunjuk step yang wish buat bila nak turun tangga...lama dah papa, ibu dan even mea ajar wish, semalam baru 'ingat dan reti' nak buat...biasa wish akan menjerit bila sampai sini panggil orang nak turun sambil hongek-hongek badan..


step diajar ialah jatuhkan kaki dulu...we all selalu jerit, "kaki wish...kaki turun!", dan mea akan ikut sambil kata "takii...takiii..." sambil tunjuk kaki dia..tapi wish wat selamba jer menjerit suruh tolong dia...


pastu baru turun tangan, biasa bila sampai kat tengah ni wish baru ingat, tapi bila mula-mula di atas tadi memang 'geram' kat wish...wish slow sikit daripada mea dalam progress turun tangga ni, papa bagi B+ jer kat wish...aci gitu? hehee...


last, wish berjaya...suka hati kami semalam! well done dear son! mmuahhh...

IfTaR deNGaN RaJa


petang semalam, for the first time ever sejak duk usm ni papa pi ke majlis berbuke pose bersama Raja Perlis dan Sultan Kedah. Turut hadir TYT Pulau Pinang aka Gabenor dan Pak Lah. mulanya tak mau pi tapi sebab bila rsvp sehari sebelumnya dah kata nak pie, rasa bersalah plak. boss plak stress 'wajib' pi sebab TNC wajibkan. so, dengan berat hati papa pi meninggalkan ibu berbuka pose dengan mea dan wish, papa menapak jugak ke khemah berhias ni...papa duduk jer di meja yang kosong bersama pegawai dari IPT lain yang turut hadir sempena pelancaran 1 siswa 1 malaysia ikut idea PM, papa sampai plak awal ikut tentatif, rupanya ramai lagi yang datang lewat even selepas tuanku al-sultan mai masih ada berduyun-duyun...hampeh tul! biasalah, bila makan kat luar macam ni bukannya selera sangat, malam tu balik rumah..papa goreng mee spesel untuk ibu, papa dan mea hehee...sedap lagi!

Wednesday, September 9, 2009

Bazar Ramadhan


setiap hujung minggu papa bawa ibu, mea dan wish ke pasar ramadhan yang jauh sket iaitu di Bayan Baru..pasar ramadhan ni paling besar kut berbanding di sekitar usm seperti di depan kompleks RST, depan Sg. Dua, Gelugor, Medan Suri atau pun di Taman Saadon/Brown..apa yang biasa kami beli ekk, biasanya kuih2 jer la seperti murtabak dan takut nak beli lauk kut yg entah bila dibuatnya (yang tak laku)...cuma aritu pernah beli lauk udang besar, bestt walaupun mahai...


satu malam lepas, papa dijemput ke malam BBQ studen aman-damai yang berjaya dan menang pertandingan pentomin peringkat usm baru-baru ni...dengarnya depa dapat hadiah duit yang banyak jugak walaupun di tempat ke-3, so selepas terawih pi rasa ayam, sosej, ketam bakar dulu hehee...tahniah dan terima kasih!

Saturday, September 5, 2009

FiRe-dRiLL


Apa khabar semua pembaca blog ini? diharapkan semua baik-baik..kali ni wajah wish plah enter frame, yang sekarang duk main sorang-sorang sebab kak mea tengah tidur dalam buai, wish ni tido sekejap2 jer...only 30 min...kalau kak mea tido lama gak, dalam 1 jam..leh la papa dan ibu relaks sekejap, bukan apa...depa ni suka ajak main dengan depa, macam mea suka nau ajak papa naik kereta mainan bonceng dgn dia, penat huhuu...ni silap aritu la cuba berbonceng walaupun tak muat hi...


dan bila nak drive kerete kecik dia tu, mea akan pakai penutup rambut ni ala-ala orang nak mandi tab gitu...tak tau la kut ini dijadikan helmet...apa pun, sekarang musim kena main bersama-sama mea plak...mungkin sebab wish kecik lagi, asyik kena buli di kak mea...so mea mencari mangsa lain, papa & ibu! hujung minggu ni penang sekali lagi cuti 3 hari, apa pengisian ekk? nak shopping baju raya...dah siap pun...assignment ada buat balik sket untuk marking tapi tak diusik lagi, ermmm...nanti laa...hehee...


pagi tadi dalam 12.30 am papa dikejutkan oleh guard, boss dan collegue pasai firedrill sedang dilakukan di desasiswa, mamai rasanya nak bangun sebab baru tido dalam sejam dan juga setelah ambil ubat selsema, paracetamol dan ubat batuk...ni sebab kelmarin papa dapat mc 1 hari walaupun suhu just 36.7c shj, sebagai langkah jaga2 dikhuatiri H1N1..na'uzubilLah...so turun jugak la, dan rupa-rupanya staf desa papa sorang jer yang turun huhuuu...dalam kemamaian tu, pihak keselamatan yang buat operasi firedrill suruh gak papa berucap, entah apa laa yang dapat diucapkan...papa pakai belasah jer dengan idea yang masih lesu akibat drowsy ubat ni...huhuuu...

Wednesday, September 2, 2009

BoSS LaMeR PaPa..


ini adalah Prof. Datuk Dr. Ismail Salleh yang baru meninggal dunia dan semua orang kenal...papa pun kenal sebab dia bekas boss papa semasa papa mengajar di Kolej Twintech di Sri Damansara, sekarang dah dapat status Universiti International Twintech dan lokasinya masih di S.D...papa kerja sini start 12 Julai 1999 dan berhenti 27 Disember 2002 kerana ke London untuk penyelidikan phd papa, so selama 3 tahun setengah ni banyak suka duka pahit manis berada di bawah boss Prof. Ismail...yang respectnya, beliau menjadi peransang untuk papa siapkan phd papa masa tu...iya la kan, dia dengan tak nampak pun boleh berjaya, takkan kita yang celik tak boleh berjaya hehee...last papa jumpa dia ialah tahun 2006 semasa present paper kat Evergreen Laurell Penang, walaupun buta, Prof masih kenal papa punya suara dan sempat la sembang dung..dang...dung..dang..

sebut pasal kerja..hari ni papa and the gang pi rumah sorang staf desasiswa yang dah berhari-hari tak datang kerja, bulan lepas saja hanya datang 4 hari...bulan sebelumnya datang 15 hari...bulan ni belum datang lagi, keilat betul...sayang la muda-muda dah main tuang kerja, so before tindakan lanjut dikenakan maka penyampaian by hand harus dilakukan, sebelum ni dah 2 kali surat register dihantar tapi terbiar sepi...so, kena pergi jugak la bertandang sat..itulah kan, bukan senang nak senang...melainkan jika tubuh syarikat sendiri, itu pun lagi bukan senang nak handle staf!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin