Blog ni memaparkan kisah-kisah dalaman kami sekeluarga, just untuk rujukan kami bila terkenang-kenang saat manis sebelumnya; sebab itu ia dijadikan LIMITED EDITION, hanya untuk pembaca dalam kalangan ahli keluarga dan sahabat handai sahaja.

Sunday, April 20, 2014

TOKYO 2014

Akhir Mac baru-baru, di saat bahang kehilangan MH370 masih kehangatan....saya sempat terbang menerusi Igari, Laut China Selatan untuk ke Pulau Honshu, Jepun dan selamat mendarat di Narita dengan penerbangan MH88. Penerbangan pada jam 2335 terasa mendebarkan dan penuh cuak kerana masanya yang awal sejam sahaja daripada masa penerbangan MH370 yang hilang sejam kemudiannya. Justeru, pergerakan flight dalam radar di depan seat dan pergerakan penumpang penumpang ke tandas sangat dicurigai oleh saya hi3..Jadi malam itu, untuk mendapat tidur yang lena dalam pekat malam di ketinggian 35,000 kaki dari aras laut sedikit menyulitkan di samping kedudukan seat yang berada ditengah antara 5 seat penumpang. Namun Alhamdulillah, 6 jam kemudian MH88 selamat mendarat di Narita.
 
Apabila sampai sahaja, terus mengikuti plan yang telah diprint daripada google map mengenai perjalanan dari Narita, airport ke Apa Villa Akasuka-mitsuke Hotel. Setelah bertanya kepada information kaunter, tiket dibeli untuk menaiki skyline dan kemudian berpindah menaiki green line train untuk ke stesyen akasaka-mitsuke. Senang sahaja, sampai ke stesyen selepas sejam setengah train tepat sebagaimana time yang ditunjukkan. Kaedah pengangkutan train dan underground di Tokyo lebih kurang sahaja dengan kaedah di London, Paris dan Frankfurt. So, mudah sahaja untuk memahaminya melainkan sedikit sukar pada tulisan kanji yang berselerak dengan tulisan rumi. Daripada stesyen, kedudukan hotel dikesan melalui google map or gps waze. Tapi mula-mula ni sukar sedikit sebab nak mendapatkan line wifi yang hanya ada di stesyen keretapi dan hotel sahaja.
 

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin