Blog ni memaparkan kisah-kisah dalaman kami sekeluarga, just untuk rujukan kami bila terkenang-kenang saat manis sebelumnya; sebab itu ia dijadikan LIMITED EDITION, hanya untuk pembaca dalam kalangan ahli keluarga dan sahabat handai sahaja.

Sunday, July 28, 2013

Ramadan 1434H

AlhamduliLlah...tik..tok...tik...tok...dah 19 Ramadan kita berpuasa. Syukur kerana dipanjangkan usianya ke hari ini untuk terus beribadat kepada-Nya. Ramadan tahun ni papa rasa meriah sedikit berbanding tahun lepas kerana telah ada teman untuk berbuka dan bersahur. Ini kerana girl fren papa tidak lagi dalam pantang, setelah kelahiran Diya' setahun yang lalu. Now Diya' dah berusia setahun, dan dah boleh berjalan pun my baby boy. Kalau tahun lepas, minggu pertama puasa adalah minggu yang mencabar bagi papa kerana bukan sahaja Diya' baru lahir, malah Diya' juga ulang-aling masuk hospital kerana sebab biasa bagi new born baby...jaundice...dah la nak-nak hari kena pergi klinik untuk check bacaan kuningnya. So menu berbuka puasa yang biasa ialah kuih-muih tunjuk di bazaar Ramadan. Kali ni, my girl fren masak so selamatlah daripada terkena menu yang dah dimasak beberapa hari yang lalu oleh sesetengah peniaga...

Dalam bulan Ramadan, perkara yang patut difikirkan bukan hanya pengisian untuk perut, yang ni la yang biasa difikirkan, even dalam intro post kali ini he3...yang penting ialah perlumbaan kita untuk menggandakan amalan. Jika sebelum ini kita jarang melakukan ibadat yang sunat, maka di bulan ini kita perbanyak dan konsistenkan ke selepas Ramadan. Misalnya membaca al-Quran, sunat malam, sunat dhuha, berkata yang baik-baik saja dan banyakkan zikruLlah. Semoga pengisian ini dapat kita amalkan dalam kehidupan kita. Nak tahu apa bezanya kita dengan orang lain di sisi Allah, ialah bila kita kata kita kota dan buat dengan seikhlas mungkin kerana-nya. WaLlahu a'llam.

Saturday, May 25, 2013

UMRAH & ZIARAH 2013

AlhamduliLlah, selepas menerjah ke banyak negara asing...akhirnya dapat juga bertamu ke rumah Allah yang menjadi kiblat selama ini. Cuma pakcik dalam gambar ni saja yang jeles dengan papa yang nak bergambar hehe...dia tak tahu betapa gembiranya saat berada di sini dan melihat sendiri hebatnya Kaabah yang dicintai semua umat Islam. Papa hadir kali ni tak bawa ibu, mea, awis dan diya' kerana umrah ini bersempena projek yang papa sertai di usm iaitu geran penyelidikan haji. Justeru semuanya dibiayai oleh geran melainkan kos suntikan Pelalian Vaksin Meningococcal Meningitis yang ditanggung sendiri...tidak mengapalah. Papa fly dari Kuantan sebab meninggalkan famili di Kemaman, dan bertemu dengan 5 lagi ahli team geran ini di klia. Selepas diagihkan pasport, visa dan taklimat ringkas oleh wakil Tabung Haji Travel, maka kami pun boarding menaiki Emirates Airlines. Oleh kerana naik Emirates, maka terpaksalah transit di negaranya iaitu Dubai dan di sinilah kami berniat umrah dan memakai ihram sebelum sambung fly ke Jeddah.

Sekiranya dah berada di Mekah, maka tempat niat adalah di tanah halal. Ini kerana Mekah adalah tanah haram, yang haram dimasuki oleh non-Muslim. Gambar atas ini ialah Masjid Tan'im iaitu lokasi terdekat daripada Mekah untuk berniat umrah, kira-kira 5 km. Di sini terdapat bilik mandi juga bagi sesiapa yang ingin mandi sunat ihram. Kebiasaannya papa datang sini berniat dan selepas solat sunat terus chow balik ke Mekah.

Ini antara prebet sapu untuk ke Tan'im, bagi nak berniat umrah (jika dah berada di Mekah). Papa sempat buat 5 kali saja, di samping melakukan penyelidikan di sini. Kosnya murah saja iaitu 2 atau 3 riyal saja untuk satu hala. Kalau anda kaya dan ingin privasi, boleh ambik teksi dengan kos 50 riyal untuk pergi dan kembali. Malah teksi tersebut akan tunggu anda bersolat sunat sekejap di Masjid Tan'im tadi. Mula-mula papa ke Tan'im adalah menggunakan teksi sebab masa tu pengalaman mula-mula. Selepas dah expert dan tahu lokasi prebet ni ada, maka naik yang murah ler hehe...Port prebet ni ialah kalau anda di menara jam, ia berada di bahagian kiri sekali daripada deretan hotel. Nak senang, just follow mereka yang memakai ihram berjalan ramai-ramai...tapi jangan tersilap, mungkin mereka ingin balik ke hotel masing-masing hahaa....

Selepas kembali dari Tan'im, boleh la mulakan rukun kedua umrah iaitu tawaf sebanyak 7 kali yang bermula dari penjuru hajar aswad. Kalau tak tahu mana penjuru hajar aswad, boleh tengok pada penjuru yang ada lampu hijau didinding masjid. kalau tak tahu jugak, tanyalah orang hehe...setiap kali tawaf ada doa dan zikirnya yang boleh didapati dalam buku panduan umrah yang dibekalkan agensi umrah atau beli saja di mydin. Jika ingin tawaf saja tanpa doa pun masih sah tawaf, cuma zikir atau doa yang berbeza setiap kali pusingan tawaf akan dapat memastikan bilangan tawaf diketahui dengan jelas, sebab kadangkala akan lupa...berapa kali dah tawaf nim? haaa...kan kena tambah lagi pusingan....waktu tawaf yang selesa ialah setiap kali selesai solat, pagi dan tengah/lewat malam, sebab ia kurang panas dan cepat (7 pusingan boleh selesai dalam 20 minit atau 30 minit saja)...waktu tertentu seperti sebelum solat, petang dan awal malam adalah padat dan slow (7 pusingan mungkin makan masa 1 jam atau lebih). Di belakang sana adalah menara jam, sebab ada jam besar di atasnya, di situlah hotel yang papa menginap...sedikit mewah terr...

Selepas selesai tawaf, buat la solat sunat tawaf, solat di multazam atau hijir Ismail sekejap, kalau tak crowded (sebab itu area yang padat), bagi sesiapa yang berniat umrah tadi hendaklah seterusnya melakukan rukun yang ketiga umrah iaitu saie. Ingat, saie start daripada Safa ke Marwah, dan bukan sebaliknya. Anda akan nampak signage "safa start" di atas semasa nak mulakan saie. Area saie ni berada sebelah kawasan Kaabah, iaitu kalau anda di menara jam, ia berada di sebelah kanan Kaabah. Habis tawaf di penjuru hajar aswad, maka terus ke pintu sebelah kanan untuk ke bukit safa dan marwah ini. Berulangnya safa ke marwah ini ialah sebanyak 7 kali, iaitu safa ke marwah dikira 1 kali, marwah ke safa dikira 2 kali, dan seterusnya....jika salah faham, ada yang buat safa ke marwah, marwah ke safa, baru kira 1 kali saie...salah nim...so, ibadat saie ini akan habis di bukit marwah dan di sana akan ada orang yang bertahallul (tanda selesai umrah), dengan menggunting sekurang-kurangnya 3 helai rambut....hati-hati di sini, ada juga yang minta upah gunting rambut dengan kos 5 riyal dan ada minta 10 riyal...tanya dulu kut-kut anda ingat free, nak free bawa gunting sendiri he3. Nak cukur terus kepala boleh pergi ke bawah bangunan menara jam, banyak kedai gunting tapi seperti biasa tanya dulu sebab mereka charge harga berbeza. Biasanya 10 riyal, tapi ada jugak charge 20 riyal dan ada kawan kena 50 riyal. Tempat macam ni mereka ambil kesempatan, nak buat macam mana.....

Ini kawasan lampu hijau semasa saie, yang disunatkan lari-lari kecil atau lari-lari anak. So senanglah nak tahu mana kawasan yang perlu berlari anak ini. [Hadis Ibnu Umar r.a: Apabila Rasulullah s.a.w melakukan Tawaf di Baitullah, pertama sekali baginda berlari-lari anak sebanyak tiga pusingan dan berjalan sebagaimana biasa sebanyak empat pusingan. Baginda bersaie secara berlari-lari anak di lembah (di antara dua lampu hijau) di antara Safa dan Marwah - Hadis Muslim] Kadang-kadang bila kita penat, rasa tak larat nak lari, dan sesetengah jemaah akan tepuk bahu ajak lari sekali...kira geng la kan. Saie selesa daripada tawaf, dalam konteks melakukannya, kerana ia berada dalam bangunan, tidak padat sampai berasak-asak dan bertemu badan, so tidak panas, kalau letih boleh berhenti kat tepi-tepi sebentar, ada jugak tong-tong air zam-zam di tepi laluan ini untuk diambil minum...

Tong-tong air zam-zam ini banyak sekali di Masjidil Haram ini yang disediakan untuk jemaah. Ada yang sejuk dan ada yang normal. So kalau dahaga boleh minum. [Ibn Abbas berkata, aku memberi air zam-zam kepada Rasulullah saw, lalu baginda meminumnya sambil berdiri ( riwayat Muslim] Penyediaan air zam-zam ini akan sentiasa ditukar-ganti oleh petugas yang 24 jam bertugas di dua masjid utama umat Islam ini sama ada Masjidil Haram atau Masjid al-Nabawi. Papa biasa bawa botol mineral water, isi dan boleh minum bila-bila masa sekiranya terasa haus. Selepas 7 hari berada di Mekah, kami ke Madinah yang menaiki coaster dengan perjalanan selama kira-kira 5 jam...
Di Madinah, pengunjung dua kota suci ini akan menginap di sekitar Masjid Nabawi. Masjid ini sangat besar dan luas, selenguh kaki berjalan. Saya sendiri tidak sempat tawaf mengelilingi masjid ini. Sekeliling masjid ini ditumbuhi pelbagai jenis hotel untuk penginapan umat Islam yang datang dari segenap pelusuk dunia. Lihatlah betapa ramainya umat manusia setiap kali selesai solat fardu untuk keluar mencari makan, rehat atau berbelanja. Sebuat berbelanja, di depan sana melepasi saja pintu masjid, penuh gerai-gerai jualan yang sesekali mengadakan jualan lambak...murah...murah....depa pun boleh berbahasa Melayu...

Di Masjid Nabawi, tempat yang paling mendapat tumpuan ialah "Raudhah". Ia adalah ruang di bahagian hadapan dekali masjid, iaitu penjuru sebelah kiri di mana Raudhah ialah ruang antara minbar masjid dan maqam Rasulullah s.a.w. Pada asalnya ia adalah jarak antara minbar dengan rumah Rasulullah s.a.w yang menjadi tempat yang paling mustajab berdoa. Oleh kerana itu di sini, tersangat padat dengan mereka yang bersolat sunat dan membaca al-Quran. Suasana himpitannya lebih kurang sama dengan keadaan solat di multazam atau di dalam kawasan hijir Ismail di Kaabah.

 
Ini bahagian depan kiri Masjid Nabawi. Kubah hijau di atas menandakan di bawahnya adalah maqam Rasulullah s.a.w. Semasa menziarahi maqam Rasulullah s.a.w. ini, kita disunatkan memberi salam dan boleh juga menyampaikan salam daripada rakan taulan dan keluarga dari Malaysia.

 








Friday, February 1, 2013

BLuE MoSQuE


Akhirnya, dapat tercegat di depan Blue Mosque. Masa ni dah petang dah, lebih kurang 5 pm...dah dekat nak maghrib iaitu lebih kurang jam 6.15 masa tu. Suhu semakin sejuk dan berbanding wilayah selatan (Antalya), Istanbul lebih sejuk. Selama di Istanbul, boleh dikatakan semua solat fardu dilakukan di Blue Mosque kerana suasana dan keindahannya bukan setakat pada gambar, tetapi juga pada ibadat yang wajib dilakukan lima waktu sehari semalam. Lebih-lebih lagi hotel yang dihuni berdekatan dengan Blue Mosque.



Ruang solat di dalam Blue Mosque. Luas tetapi kedudukan lampunya yang berselirat dan rendah memeprlihatkan seperti serabut. Apa pun solat tetap tenang. Di belakang sejuk, tetapi dalam 5-8 saf di depan, di ruang kaki makmum terasa hangat...rupanya ada heater di bawah karpet. Syukur. So selepas mula-mula ni, setiap kali solat sunat dan menunggu untuk solat...terus pergi duduk ruang depan hehee...maklum la suhu sejuk beb!



Corak bawah kubah Blue Mosque.


Tiangnya besar sekali...berapa pemeluk? teka...



Sisi lain Blue Mosque, ketika perjalanan dari hotel kami yang berada di belakang sini saja.



Sisi lain lagi Blue Mosque. Mendamaikan. Kena lepak atas rumput ni baca draf tesis student okay gak nim hehee...

AnTALyA, TurKi


Seminar yang berjalan, dalam bentuk meja U. Seminar kali ini tak ramai yang datang, mungkin kerana musim sejuk sekarang yang tidak sesuai untuk jalan-jalan. Saya tak puas hati betul kalau presentation di-paste semua sekali word dalam powerpoint yang dibentangkan. Sepatutnya, hanya point yang power-power sahaja ditaip, supaya memudahkan audien anda. Paper ni dibentang oleh wanita dari Lebanon yang duduk depan laptop tersebut. Setentangnya adalah Muslim dari Israel. Rupanya ada orang Islam yang menetap di Israel. Pada masa pendaftaran, tercari-cari orang Malaysia yang lain, sebab dalam senarai pembentang ada beberapa orang....tup...tup jumpa seorang sahaja yang hadir. Beliau ialah Pen. Kanan HEA MRSM Pendang, yang baru habis PhD. So, selepas tu, banyak lepak-lepak dan jalan-jalan dengan beliau, at least dapat berbahasa dan saling ambik foto hehe...Most yang datang sini adalah dari negara Arab seperti Kuwait, Arab Saudi, Israel, Lebanon dan Turki sendiri. Ada juga dari US, Kanada, Korea Selatan dan Taiwan, rasanya itu saja.



Jalan-jalan di sebelah petang ke Antalya Old Town. Di Turki ni, banyak juga anjing yang berkeliaran dan dibela oleh orang-orang sini. Padahal 99% penduduk Turki adalah beragama Islam. Cuma akibat mereka yang berada berhampiran dengan Europe dan latar belakang Arab, maka keislaman mereka bercampur-baur...liberal dan too open.


 
Pemandangan cantik dengan kedai di tebing menghadap jalan masuk dari laut ke Kota Antalya.


 
Pantai Laut Meditteranean. Kelihatan pasirnya tidaklag putih, thats why signboard tulis, black sand beach hehee...dan yang tersergam besar di kiri itu adalah Hotel saya menginap, Rixxos...besar kan??



Ini landskap depan Hotel Rixxos, dengan pokok padang pasir dan air yang mendamaikan. Kalau duduk sini lama-lama, boleh la siap beberapa artikel hehee...tapi apakan daya, suhunya sejuk dan dingin sekali!



Ini pemandangan dari balkoni bilik hotel...perumahan di sini kelihatan seperti dalam tv mengenai rumah-rumah Yahudi di Gaza atau Tebing Barat. Memang tipikal rumah orang serupa gini kut...




jalan raya sekitar Antalya ni...luas beb!



Masjid yang terdekat dengan Hotel. Saya dan kawan dari Malaysia sorang lagi datang ke sini untuk solat maghrib-isyak, dan subuh. Seronok dengan situasi berbeza yang rata-rata bermazhab Hanafi. Diperhatikan, peranan bilal sangat hidup di sini iaitu ketika takbir perpindahan rukun solat, zikir selepas solat dan bilal ada tempat zikir khas di ruang belakang. Cuma yang kena kuatkan iman, ketika ambil wuduk...fehhh azab...air sejuk seperti ais dan terasa seperti menyerap ke jantung wooo....takde warm water langsung!




Kawasan perumahan sekitar masjid. Di sini semua flat/pangsapuri....dinner beli kebab kat sini, mamah dengan cili padi jeruk, ermmm best hehee...

Tuesday, January 22, 2013

Turki VisiT


Minggu lepas, saya sempat ke Antalya, Turki yang memaksa saya menaiki 4 penerbangan dan transit di 3 airport untuk sampai ke destinasi. Dengan bangun seawal 4 pagi, saya bersiap seadanya untuk ke airport bayan lepas bagi menaiki first flite ke kuala lumpur pada jam 6.50 pagi. Semasa check-in, saya diberitahu yang bag hanya sampai ke Istanbul, dan bukannya ke Antalya. Saya dikehendaki melakukan bag drop di Istanbul untuk ke Antalya. Boarding pass yang diberi hanya setakat kuala lumpur, dan boarding pass seterusnya di ambil di kaunter pertukaran di klia, sebab bertukar daripada MAS ke Emirates Airlines. Di klia, saya mendapat baki 3 boarding pass iaitu bagi penerbangan kuala lumpur - dubai, dubai - istanbul dan istanbul - antalya. Dua penerbangan yang pertama ini adalah dengan Emirates dan penerbangan terakhir menggunakan Turkish Airlines.

Ini adalah pengalaman pertama saya menaiki Emirates, komennya "not bad". Cuma makan more to roti. Ada jugak nasi masa on the way ni tetapi lebih terasa muak makanannya. Apa pun saya makan habis hehee sebab lapar. Untuk sampai ke Dubai, ia mengambil masa selama 7 jam, so sempat diberi 2 kali makan iaitu sandwich dan nasi. Menkala di Dubai, walaupun transit...semua penumpang terpaksa melalui security check sekali lagi dengan tali pinggang, lap top, ipad terpaksa dikeluarkan daripada bag masing- masing. Leceh betul! Selepas 2 jam lebih kurang dan sempat solat jamak taqdim di sini, saya boarding sekali lagi Emirates untuk ke istanbul pula. Kali ni melibatkan perjalanan sekitar 4 jam, dan kami dihidangkan biskut dan sekali makanan berat (nasi). Di Istanbul, transit selama 4 jam dan selepas ambil bag dan dropkannya semula di kaunter Turkish Airlines, pergi solat jamak maghrib isyak pula. Masa ni sebenarnya walaupun dalam jam 7 - 9 malam di Istanbul, tapi sebenarnya jam 12 tengah malam di Malaysia. Letih tak tahu nak cakap laa...ditambah plak dengan announcement flight delay huhu for 30 min. So bila boarding Turkish Airlines, tido jer dan sedar-sedar dapat sandwich dll...alhamduliLlah, makan dulu before sambung tidur walaupun flite just 1 hour and a quarter. Nampaknya pemurah Turkish Airlines drp MAS punya domestik flight. Pelik juga makanan turki ni bila ada terung kiub yang dimasak merah dhidang sekali dlm flite ni, kek keju bersalut strawberinya sodappp....

After landing dan ambik beg, terus cari teksi ke Hotel Rixxos yang telah dibook sebulan sebelumnya. Oh ya, imigresen telah dilalui di Istanbul dan mudah saja. For Malaysian, tak perlu visa, hanya dicop saja oleh pegawai imigresennya tanpa tanya apa-apa. Tak seperti di UK yang banyak sekali soalannya, so di sini mudah saja. Dalam 30 minit, sampai ke hotel, check in dan terus sambung tidur. Masa ni pukul 12 tengah malam waktu Turki, dan waktu Malaysia ke hadapan 6 jam. Makna kata, orang Malaysia dah bangun tidur, den baru nak start tidur (yang rasmi). Hotel ni 5 star, dah terasa mewahnya bersendirian tidur dalam bilik ni hehe....

Pukul 5 pagi dah jaga, walaupun masih letih...tapi jetlag tak dapat nak dielakkan. Tak boleh dah nak tidur, even dipaksa-paksa. So bangun jer and hidupkan wifi yang disediakan hotel untuk whats-up biwi di Penang. Free kan, apa lagi......Waktu solat di sini lebih kurang di Malaysia juga, so relaks sambil tunggu subuh and get ready untuk my presentation today which is scheduled at session 9.00 am - 11.00 am. Berdebar juga, maklum la audiens international....

To be continue......

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin