Blog ni memaparkan kisah-kisah dalaman kami sekeluarga, just untuk rujukan kami bila terkenang-kenang saat manis sebelumnya; sebab itu ia dijadikan LIMITED EDITION, hanya untuk pembaca dalam kalangan ahli keluarga dan sahabat handai sahaja.

Sunday, November 15, 2015

PANGKOR DAY OUT


Semasa cuti deepavali baru-baru ini, papa telah bawa famili ke Pulau Pangkor. Setelah lama simpan keinginan akhirnya, sampai juga ke sini. Entah tak tahu macam mana, tiba-tiba saja buat keputusan untuk ke sini selepas berpenat beberapa hari meyiapkan artikel untuk UIA dan terjemahan kitab untuk DBP. So, release stress sat sambil pi berenang-renang. Drive 2 jam 15 minit dari Penang, sampai la di jeti pangkor lumut yang mempunyai bangunan parking kereta yang berbumbung. Kos parking sehari semalam kira-kira RM15.00 saja.

Perjalanan feri lebih kurang 45 minit, dengan kos RM10 dewasa dan RM5 kanak-kanak. Tapi tiket ni untuk pergi-balik, so murahlah. Sebelum sampai jeti pangkor, feri akan singgah di jeti perkampungan nelayan dulu. Oleh kerana memang nak release dan rehat, apa pakej merehatkan minda papa ambil seperti naik bot round pulau dan nunggang kuda dengan kids. Kos naik bot RM150 di mana kami sekeluarga di bawa menyusuri pantai sebelah barat Pulau Pangkor, merapati Pangkor Laut Resort yang dimiliki YTL yang dikatakan paling mahal untuk disewa antara RM800-2500 semalam, sehinggalah ke pantai penyu, pantai teluk nipah, tempat bagi makan ikan dan pantai coral untuk mandi. Kira sat saja naik botnya, macam mahal la pulak sebab bukan jauh sangat pun, cuma botnya laju sampai bimbang kut budak-budak ni melayang hehe....Kami tak sempat sewa kereta atau motor sebab rasa nak enjoy sekitar resort sahaja. Maklum la, datang sat saja, so manfaatkan persekitaran yang ada dahulu.
Ni keadaan bilik resort dengan dua katil queen dan buka sliding terus ke kolam renang. Ini yang buatkan papa terus book bilik ni untuk semalam lebih kurang RM320. Naik teksi dari jeti ke sandy beach resort ini dalam 10 minit saja dengan tambang RM10 saja. So dengan rakyat yang dah besar, maka sesuai la duduk bilik macam ni untuk tidur dan santai. Cuma tak best masa ni cuti deepavali, tapi ramai yang conquer area bilik bawah ni lebih kurang 6 keluarga besar india yang mari bercuti sambil raya kut. Mereka memenuhi pool dan malam pula dengan BBQ dan bersembang sampai tengah malam. Silap timing nampaknya! 



Friday, May 8, 2015

Amsterdam & Heidelberg

Lamanya tak tulis di blog ini...sibuk betul lately. Banyak sangat perkara lain yang perlu ditulis dan dibaca. Apa pun curi masa sikit pagi ni, sementara mood lepas meeting dapat dipulihkan, dengan merungkap kembali memori menghadiri conference di Holland pada 11-15 Februari 2015 baru ni. Conference ni ada kebagusan sedikit kerana siap dengan jurnal yang dicetak. So, outcome daripada seminar dapat on the spot untuk dibawa balik sebagai ole-ole kepada penaja perjalanan. Masa ni musimnya masih dingin ke arah bunga. jadi sejuk ketor lagi dengan tangan kebas jika dibiar bebas lepas bergentanyangan di luar poket. Untuk ke Amsterdam ini mudah saja, beli online tiket menerusi mas online dan book hotel melalui booking.com. Saya menginap di Inntell Hotel di Zaandam kira-kira 10-15 minit ke Amsterdam. Hotel ini murah dan selesa, dekat dengan station train dan pusat beli belah murah iaitu primarks. Kedai kebab pun ada, cuma kena berjalan sikit dalam 500 tapak hehe...6 minit sampailah.


Selepas selesai berconference, sebab pergi dengan kawan dan kami pun terlanjur sewa kereta maka pergilah round Europe sekejap turun ke selatan iaitu Germany. Sampai di Heidelberg, rupanya masih ada salji di situ. So, melawat salji sekejap. dengarnya pada tahun ini salji lebat area Germany. Malah, saudagar sewa kereta bila tahu kami nak drive ke Germany telah berpesan supaya mengambil kereta dengan tayar untuk winter kerana takut licin jalan. Alang-alang ke selatan, ziarah kilang Porschee sat di Stutgard sebelum balik semula ke Amsterdam dengan train...arghhh...azab betul naik train yang inter-cpnected ni. Harap anda semua jangan la membelinya jika kesuntukan masa atau ada anak kecil. Dari Stutgard ke Amsterdam Schipoll, saya terpaksa naik 5 train yang berbeda dan diakhiri dengan bas. Ada train yang bersifat express dan ada yang bersifat henti-henti. Bayangkan untuk perjalanan selama 9 jam, di mana kena aware tempat yang sepatutnya kita turun untuk tukar ke train yang lain. Pengalaman betul hu3, seronok untuk diingati tetapi mengantuk untuk dilalui sebab ia melibatkan perjalanan malam ke pagi.

Setakat tengok sajalah kereta Porschee ni....




LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin