Blog ni memaparkan kisah-kisah dalaman kami sekeluarga, just untuk rujukan kami bila terkenang-kenang saat manis sebelumnya; sebab itu ia dijadikan LIMITED EDITION, hanya untuk pembaca dalam kalangan ahli keluarga dan sahabat handai sahaja.

Friday, December 21, 2012

Diya' al-Abqary



Anak ketiga kami, 2nd son, product of London yang diberi nama Diya' al-Abqary. Dilahirkan pada 20hb. di hari jumaat iaitu lima bulan yang lalu. Kini Diya' semakin memberat, last weight ialah 6.5 kg, mene'eh juga bila mendukungnya. di usia ini, Diya' hanya baru boleh meniarap sendiri, mengesot belum, berlari jauh lagi la noo.

Wednesday, September 12, 2012

KemBali MenjenGaH...

Assalamu'alaykum semua penjenguk blog ini...isyhh lama betul noo blog ni tak berkarya, lebih kurang 8 bulan agaknya sejak keluarga tintapendeta balik dari London. Mungkin rasa kebas musin sejuk di sana masih terasa di jari-jemari ini hi3...

Sekarang kalau nak update kisah keluarga kami, rasa tentu berlembar-lembar la yang perlu ditaip...pelbagai perkembangan, perubahan dan pertambahan yang berlaku....so malas la pulok, nanti banyak sangat hal ehwal peribadi kami yang diketahui orang secara percuma. Nanti kalah keluarga Menteri dan ahli politik hari ni yang saban hari cuba memenangi hati semua khalayak hehee...maklum la, dah terlalu hampir nak pilihanraya.

Petang ni rasa nak tulis jugak di sini, sebab sambil tungu upload perbualan telefon dengan Tan Sri semalam ke dalam emel. Kali ni tak mainlah perbualan biasa, perbualan tahap vvip dah hehee...tapi vvip ni bukanlah figure yang dikenali ramai, melainkan dalam kalangan mereka yang concern berhubung dengan perundangan syariah di Malaysia. Tan Sri Sheikh Ghazali bin Haji Abdul Rahman, adalah otai dalam pentadbiran undang-undang syariah di Malaysia. Beliau pernah bertugas sebagai guru di Maktab Mahmud Alor Setar, sebelum memasuki pentadbiran kadi, mahkamah syariah, majlis agama Islam wilayah Persekutuan, jabatan kehakiman syariah malaysia dan sekarang di Jabatan Peguam Negara sebagai Penasihat Perundangan Syariah. Beliau telah pencen daripada perkhidmatan awam pada 30.11.2007, dan sehingga kini memberi khidmat secara kontrak di pejabat AG ini.

Pada asalnya, hasrat untuk berbual dengan beliau dicitakan oleh calon ijazah doktor falsafah yang saya seliai bagi mendapat gambaran sebenar halatuju dan persediaan negara dalam memartabatkan pentadbiran undnag-undang syariah di Malaysia. Justeru, apabila green light telah diperolehi daripada pembantu khas tan sri, maka semalam walaupun sempena september, 11...saya naik juga kapal terbang ke putrajaya untuk membantu my supervisee sekiranya kekurangan soalan temubual, di samping membantu penyelidikan saya dalam bidang ini sepanjang usia ini, insya-Allah. Bukan senang nak jumpa tokoh yang ulung ini. Cuma selepas berbual dan meninggalkan cenderamata, terlupa pula untuk bergambar bersama, padahal niat telah terpasang daripada awal. Kini antara tokoh perundnagan syariah silam yang masih ada adalah tan Sti dan Prof Monir, setelah Prof Ahmad Ibrahim meninggal dunia. Kami sedang menunggu sebuah buku baru yang ebrkonsepkan coffee table book akan dikeluarkan tidak lama lagi yang memuatkan mengenai perjalanan dan perkembangan tan sri dan kumpulannya, antaranya melalui jawatankuasa teknikal hukum syarak, khusus dalam penggubalan dan penyelarasan hukum syarak di Malaysia.

Sunday, February 26, 2012

TAHNIK

Hari ini, kami dijemput oleh seorang kawan yang juga jiran menghadiri majlis tahnik (belah mulut) anak perempuannya. Amalan membelah mulut ini merupakan sunnah Rasulullah s.a.w sebagai sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abi Burdah daripada Abi Musa dengan katanya:


وُلِدَ لِي غُلَامٌ فَأَتَيْتُ بِهِ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَسَمَّاهُ إِبْرَاهِيمَ فَحَنَّكَهُ بِتَمْرَةٍ وَدَعَا لَهُ بِالْبَرَكَةِ وَدَفَعَهُ إِلَيَّ وَكَانَ أَكْبَرَ وَلَدِ أَبِي مُوسَى


Maksudnya: "Telah dilahirkan untukku seorang kanak-kanak, maka Rasulullah s.a.w telah menziarahiku kerananya, dan Baginda s.a.w telah menamakan anakku "Ibrahim", membelah mulutnya dengan buah kurma, mendoakannya dengan keberkatan daripada Allah s.w.t dan kemudian mengangkat anak tersebut kepadaku, dialah anak pertama Abi Musa" (Sahih al-Bukhari, Kitab Aqiqah)


Berdasarkan hadis ini, ada 3 perkara yang sunat dilakukan bagi bayi yang abru dilahirkan iaitu;

1. Memberi nama yang baik-baik

2. membelah mulut dengan buah kurma

3. mendoakan keberkatan untuk bayi tersebut.

Friday, February 24, 2012

ProJek

lama tak menulis di sini sejak balik..maklum la sibuk mengejar dead-line dan tuntutan menyiapkan pelbagai artikel untuk penerbitan. lepas satu...satu...sampai malam-malam pun terpaksa berteleku mengadap pc...teringat dahulu semasa belajar, ingin bekerja kerana bila bekerja tiada lagi homework, assignments dan tugasan untuk perbentangan...tetapi rupanya silap, semasa kerja pun ada...malah semakin banyak dan bersambung-sambung. Cuma bezanya, kalau semasa belajar dan tak buat semua tu...markah akan rendah dan kalau nasib baik akan dapat fail saja hi3...Manakala semasa kerja, kalau tak buat, gaji tetap masyuk (especially kerja kerajaan la) cuma statik la duduk ditangga tersebut, sehingga junior akan over take kita...so untuk hebat dan kekal berprestasi baik, maka bertungkus lumus la siang malam menyiapkan kerja-kerja yang belum tentu diterima untuk penerbitan, atau penulisan yang belum tentu dapat siap in 7 days....




dalam perkiraan prestasi ini, bagaimana kalau kita terbalikkan untuk meningkatkan sama kerja-kerja kita dengan Allah s.w.t. kalau kita sanggup berteleku depan pc 2-3 jam atau sehingga 5-6 jam, tak bolehkah teleku yang sama dibuat di atas sejadah (jangan tidur ya)...mendepani al-Quran untuk membaca dan menghayati maksud atau bangun malam mengadap-Nya, sebelum kita bangun untuk mengadap pc...semua ini jika dibuat..sudah pasti, prestasi yang baik akan bertambah baik, yang cemerlang akan gemilang...dan hebatlah! kita buat ya selepas ini.




dalam pada itu, dunia kena juga cari...sebab dunia adalah bekalan akhirat. tanpa dunia, seseorang takkan dapat kedudukan di akhirat, sebab tempat exam dan test adalah pentas dunia...orang yang cemerlang di dunia belum tentu cemerlang di akhirat, tetapi orang yang cemerlang di akhirat, sudah tentu semasa di dunia dia juga cemerlang...untuk cemerlang bukan sekadar mengatakan kita cemerlang, tetapi perlu dibuat yang kita memang cemerlang, malah diakui oleh orang lain juga yang kita cemerlang....ermm...macam ceramah agama pulak! apa point sebenar ya dalam entry kali ini...



haaaa...tunggu...nak pi dengaq khutbah jumaat sat....

Saturday, February 11, 2012

Indahnya Tanahairku




bertemu kembali dalam perkisahan di Malaysia...ramai buka blog ni dan tertunggu-tunggu apa citer ekk, such a busy body! hehee jangan marah yer.....walaupun suhu di Malaysia 28-32c sehari-harian huhuu...kadang tu on kipas atas dan bawah, plus aircond lagi...tak dapat nak lawan suhu di UK yang antara 1-5c tempohari...apapun, rasa tetap seronok berada di tanahair sendiri...tanyalah kepada sesiapa pun yang pernah ke luar negara, even yang ke luar daerah sekalipun, atau paling koman ke kampung sebelah, saat-saat berada di tempat sendiri memang lagi best, persekitaran kampung, lorong-lorong desa, dengan tahi lembu dan taliair yang tidak terurus pun, tetap best di kampung kite...sebab tu pepatah menyatakan sekalipun ada hujan batu di negara sendiri, masih best negeri sendiri.




best macam mana pun, rase ralat ada juga sedikit bila nak cerita pasal salji nim...bila 2 minggu kami sampai Malaysia, baru la salji turun dengan tebalnye di London huhuu...tak dapat nak bagi anak-bini merasa main baling-baling snow ball ni...tapi yang seronoknya hanya masa baling dan main-main salji saja la...saat kesejukan dan kelicinan bila nak berjalan-jalan tu tak seronok laa, apapun kami tumpang happy saja la tengok kawan-kawan mea di Neasden, London yang dapat main salji ni...mungkin rezeki untuk kami laen kali, itu la bezanya perancangan manusia dan perancangan Allah s.w.t. Walaupun papa dah rancang bersabatikal ketika fall dan winter di UK untuk ini, namun apakan daya...perancangan Allah adalah lebih tepat!



Seminggu di Malaysia, memang masing2 kena jet-lag especially papa and ibu...so pagi dan petang asyik nak tidur saja...but dua orang anakanda macam gagah sebab depa kurang tidur, lebih-lebih lagi ada ramai anak saudara yang turut balik sempena cuti Tahun Baru Cina, di samping untuk meraikan kepulangan kami dengan jamuan bubur asyura (perasan) hehee...Oleh kerana kegagahan ini, maka masuk hari kedua si kakak start demam dan muntah-muntah..hari ketiga diikuti oleh adik...dan demikianlah bersilih ganti...mungkin baru terasa perubahan masa tidur dan masa makan, serta terbuai-buai saat dalam pesawat. Oleh kerana itu, klinik dan farmasi jadi tempat rujukan, di samping pendaftaran untuk masuk sekolah si kakak terlewat beberapa hari kerana gangguan kesihatan ini... Sebut pasal pesawat tadi, teringat kat ex-h/phone papa yang tercicir atas flite dan disahkan diambil orang dah (after report dibuat tidak ditemui)...Sedihnya! Kini setelah masuk minggu ketiga, semua kembali as rutine yang berlaku kira-kira 9 bulan dulu, papa dengan kerjanya, ibu dengan dapurnya, mea dengan sekolahnya...dan best si adik sedang dalam proses tidak memakai pampers...masa ini, tabiat silam yang baik perlu dipupuk dengan lebih baik dan tabiat tak baik harus ditinggalkan. Harus gitu...

Tuesday, January 24, 2012

EnD DaY at LonDoN



inilah flite yang mengkandaskan kami selama kira2 19 jam di sekitar gatwick airport...penantian yang dianggap sejam menjadi 2 jam, 3 jam dan berjam-jam lamanya...kesnya coil untuk jana kuasa utk pesawat terbakar dan perlu diganti [lewat malam kedai dah tutup]...so flite dari jam 2220 dilengahkan ke 2300 dan kemudian ke jam 1300 keesokannya, dan kemudian ke jam 1500...jam 1530 baru dipanggil untuk boarding...




tanpa diketahui peristiwa malang ini, jam 1830 kami dah sampai airport, dengan menyewa kereta pakcik Husin dengan tambang £60.00. Mulanya kaget bila kami diturunkan di north wing, sedangkan kena check-in di south wing...tersilap tak tengok boarding pass yang telah diprint awal2...nasib baik ada tren yang menghubungkan antara dua wing ni, yang boleh memuatkan troli sekali...seperti yang menghubungkan terminal satelit di klia...so berdecung jer kami ke sana...




inilah muka2 yang menjadi mangsa delay...ramai yang terlepas their connection flite, termasuklah flite kami yg menuju ke K. Terengganu. Pada hal senggang masa antara flite sudah lama kerana ikut jadual asal, kami akan landing di lcct pada 18.1.12 pada jam 1910 dan flite ke kay tee pada 19.1.12 jam 0700 keesokkannya...tapi terlepas juga, akibat delay yang terlalu lama...nasib baik lagi [better say, alhamdulillah] kami mengambil juga airasia...so dengan mudahnya kami mendapat gantian tiket, jika connection flite ambil mas, sure tak dapet nak nolong...bagaimanapun penginapan kami di tune hotel lupus begitu saja...



apa yang menjadi trauma pada kami ialah menunggu dan menunggu...serta announcement, risau jika diumumkan delay and delay...apa yang menyebabkan tension ialah hand luggage yang tidak kurang berat, papa saja pikul 2 laptop, tak termasuk barang2 yang ibu bawa lagi...selepas diumumkan flite delay malam itu dan dianjak ke jam 1300 keesokkannya, kami dikehendaki melalui laluan imigresen seolah-olah baru tiba, di semak passport seperti biasa, ambil luggage semula ke dalam troli dan beratur semula ke kaunter check-in....fuyooo....dah la masa tu dah menjangkau jam 0030 pagi..



ditambah dengan karenah 2 budak kecik ini...memang tough terutama si-kecik, yang agresif sepanjang malam hingga ke pagi...berlari sekeliling, ke sana sini...berguling2 dsb...semua penumpang memerhatikan saja, termasuklah kami kerana tak mampu lagi nak suruh diam..biar la depa kepenatan hehee...sampaikan seorang penumpang perempuan Cina keesokkannya menyapa kami semasa beratur semula untuk check-in keesokkannya pada jam 1000...yang dia dapat tahu kaunter untuk daftar pada pagi ini [yang berbeza drp malam tadi] kerana tengok 2 orang budak ini hehee...



akibat keletihan tidur jugak...tapi ni saat boarding kali kedua, mungkin energy dah berkurangan, tidur pun kurang dan letih...ini juga bermakna kami semakin letih kerana terpaksa mendukung si kecik untuk masuk flite...hampir sepertiga penerbangan baru si awish ni sedar...letih betul dia...



barisan panjang selepas diumumkan flite delay ke jam 1300 esoknya...semua beratur untuk dapat 1. voucer makan £25 seorang..so kami dapat £100 untuk 4 orang, tanpa kira kecik atau besar (seperti harga tiket flite laa), 2. penyata insurans yang cover kami untuk penginapan dan diberi bilik di Hilton Gatwick, just sebelah bangunan airport...so easier laa...3. kad phone untuk kemudahan perhubungan....



cuma barisan kami ke belakang lagi daripada tadi di depan...setelah hampir 2 jam lebih beratur, maka dekat jam 0330 pagi baru la kami dapat semua, dan terus check-in hotel....bagusnya, takde sorang pun antara penumpang yang marah2 atau meroyan...everyone profesional, ialah kan...siapa nak benda ni semua jadi...mungkin ini ujian, dan juga hikmah...



hikmahnya, dapat merasa duduk di Hilton di UK hehee...as we are 4 person, so ada 4 beds for us...dengan bilik yang luas dan lega memang mengujakan, tapi masuk bilik sebegini dalam keadaan letih, jam dah hampir 0400 pagi, pukul 1000 pagi nak kena check-in balik...subuh pun lagi 2 jam...lapar pun ada sedikit...esok kena beratur panjang lagi untuk check-in...apa nak beli dengan voucer tu yang sukarnya nak cari yang halal...terfikir connection flite yng mungkin tertinggal...terfikir "mereka" yang akan menunggu-nunggu di airport dengan perasaan hampa...hai banyak nak fikir, maka rasanya sejam jer kut kalau terlelap pun...



budak2 ni pun dapat their personal bed hehee....heater dalam bilik ni pun boleh tahan, tak terasa sejuk di luar yang menjangkau 1c masa tu....keesokkannya semasa keluar dalam jam 0900 pagi, kabus menutup hampir keseluruhan airport...



semasa check-in kali kedua...flite didelaykan lagi ke jam 1500 petang, so semasa di kaunter..kami diagihkan lagi £15 seorang, menjadikan kami dapat kumpul £60.00 untuk lunch..alahai, duit semalam tak luak mana...sayangnya tak banyak makanan/minuman yang boleh dibeli...kami makan di McDonald saja (fish o'fillet & fries), fish & chips, kekacang dan air...tak tahu apa lagi, kami borong coklat tongkat saja hehee berpound2....hehee...setelah genap jam 1500 sebagimana diannounce, gate untuk kami belum diumumkan di papan kenyataan...semua macam hampa dan ramai omputih dah baring di lantai...papa risau jika melarat ke malam sebab macam dah lemah longlai dah...akhirnya jam 1530 baru keluar di skrin "gate 19"...semua penumpang bertepuk tangan...alhamdulillah, flite kami diconfirmkan akhirnya!


Kawan yang ditinggalkan


petang sebelum kami berangkat ke airport sehari sebelumnya (yang disangka hari terakhir kami di London), kami telah ke sekolah kawan2 mea & awish..menunggu mereka pulang...maklum la lepas ni susah la nak jumpa lagi, maybe after years....mungkin "penunggu" di sekolah inilah yang melewatkan kami dengan merosakkan coil flite kami malam tu hi3....





Deretan Building yang ditinggalkan


atau mungkin "penunggu" yang berada di sekitaran building lama di Willesden High Road yang meyebabkan kepulangan kami menjadi delay, who knows? sama ada...




kawasan rumah sewaan kami di Harlesden Road NW10 2BB ini...atau di deretan lot-lot kedai yang biasa kami meronda mencari buah-buahan segar, daging, ayam, kebab atau post office...











atau tong "garam pasir" yang menunggu untuk digunakan bagi mencairkan salji yang mungkin akan turun at any time pada winter ini...akhir kemungkinannya ialah sebelum march...pastu spring akan muncul pula....

Tuesday, January 17, 2012

HaRRodS



ada lagi posting dari London...sementara berkemas tunggu nak berangkat tonite, lambat lagi...upload dulu kisah ke Harrods semalam, nantikan malas pula bila dah sampai Malaysia...mesti akan kena jet-lag semula untuk sesuaikan semula waktu tidur yang berbeza, mesti jam antara 8 am - 2 pm di Malaysia merupakan time mengantuk giler bagi kami kerana saat tidur di ukay (12 am - 6 am)...



semalam naik bas saja, no more tube sebab nak jimatkan pound yang ada dan habiskan baki-baki dalam oyster kad...oyster kad ialah kad yang diguna untuk naik bas, tube atau overground dengan cara touch saja kat panel yang disediakan, ia mudah dan murah daripada bayar tambang secara cash...sebab nak balik, nanti nak pulangkan balik kad ni dan boleh dapat 5 pound kembali hehee...mana tau nak shopping lagi kat duty-free di airport...



ni belang2 tajuk harrods tak citer pun lagi pasal harrods....okay, kat lower ground shopping mewah ni ada tugu peringatan untuk anak bos harrods ni dengan gemulah lady diana...budak dua orang ni asyik tengok dalam air di situ ada banyak syiling dicampakkan manusia...selalu ada kepercayaan pelik gini, nasib baik kami tak seluk ambil sepound dua hehee...



area yang paling suka di harrods ialah bahagian coklat or candy....macam2 jenis dan pelbagai bentuk...ada yang murah dan ada yang mahal....masa ni ada sale lagi sempena awal tahun baru, boleh la beli 3 dan bayar untuk 2 sahaja....boleh la wat bekal naik flite malam ni kalau2 budak2 ni meragam esp. si "yaakub" tuu....risau dan merisaukan...hopefully dia tidur lena tonite, dan nak biarkan dia main saja pagi dan tengahari ni biar kepenatan....easier nanti...



packing dah pun siap, rasanya tak seberat masa datang aritu...max 85 kg...semasa ni, ada auntie zana datang meraikan kami nak balik malam ni, thanks...jauh auntie datang daripada Ilford, 3 kali tube tukar dan 1 bas...seronok duduk di sini dan kenal beberapa komuniti Melayu di sini, sebagaimana dinyatakan sebelum ini, mereka sangat mesra dan mudah mesra, serta banyak membantu kami....sehingga jumpa lagi, this year or next year...maklum la duit geran pun banyak tu hehee....tapi for reason la....

Monday, January 16, 2012

RonDa PeRaBiSANG...



last week we went to shepherd's bush market...mcik yah always pronounce as "cepat bush" hehee...whatever...as long as it is refer to similar place...kami datang jalan-jalan saja untuk meneroka tempat, bak kata pepatah "jauh merayap, panjang la sayap" hehee...di sini banyak dijual pakaian, daging halal dan beg-beg....sebut nama market, macam market hujung minggu di mana-mana laa..cuma jualan kat sini took place nak-nak hari...bagi pasar minggu betul yang only on sunday, anda semua boleh pergi ke liverpool street ataupun ke wembley market, kat sini jacket dan jumper murah belanaa...kalau macam liverpool street, terdapat banyak jualan murah untuk t'shirt dan souvenier yang lebih mengagumkan...anda boleh dapat harga yang 4x ganda lebih murah daripada shopping di kedai2 souvenier di oxford street...murah sengoti...daripada kedai biasa yang boleh dikatakan bisa mencekik pound anda...sengoti ni...nak ke liverpool street/wembley/shepherd's bush mudah saja, kalau naik tube, naik saja tube yang bersesuaian dan memang akan stop betul2 di market2 ini....





kami suka beli baju di Primark lagi, sebab ia murah dan banyak pilihan...terutama baju untuk budak2...ppehhh rambang mata, rambang tangan....asyik nak capai jer....tapi apa maksud sebenar "rambang" tak tahu la...tapi memang rambang, cuma pound jer yang "rumbing"...biasanya tores jer hehee...ni nak balik Malaysia 3 hari lagi pun masih sempat jengah Primark...ini semalam la ni bila ada kawan ajak ronda Wood Green...wow! di sini memang ramai komuniti Muslim, bagus untuk siapa yang nak sewa rumah di area ni...bekalan kebab, daging halal, pasaraya, kfc halal dan juga kedai 99 pence [sen] belanaa di sini...good for studen! bagi yg kaya not so good laa...tapi for tourist yang miskin2 okay gak...for tourist yang kaya atau cuba berlagak kaya, elok la ke Harrods [besok nak pi hehee..]

Ralat
Cuma ralat satu jer lagi, snow besar-besaran belum lagi turun...aritu hanya sempat tengok snow renyai-renyai saja dan turun pun in only 5 minutes...pastu stop sebab diganggu hujan...ermm...lusa dah nak balik, nampaknya tak sempat dah nak merasa snow...main2 plekong salji antara kami, kalau tak ambil buat ais kepal pun hu3...mungkin seminggu atau 2 minggu lagi snow akan turun kut...sebab sehari dua ni suhu menurun balik dengan siang sekitar 5c dan malam merosot ke -1c...memang sejuk dan membeku sehingga pagi-pagi akan kelihatan frost atas rumput dan kereta...





dalam nak merasa snow ni, didoanya jangan la pulak turun pada hari kami nak balik nanti...kang naya perjalanan nak menuju ke airport huhuu....airport Gatwick lebih jauh daripada airport Heathrow, merisaukan juga...maybe next time kalau teringin sangat, kami pergi main snow di Switzerland, atau Kashmir, atau Beijing...atau paling koman sekali kami hanya ke Genting Hingland, masuk dalam snow world hehee...



suasana frost di garden belakang rumah, habis la pokok daun bawang [dalam bulatan merah] yang papa tanam aritu....tak check lagi, adakah di bawahnya sudah membesar bawangnya? hi3...at least, boleh buat jemput2 bawang untuk dicicah sos cili lingam...[mungkin ini post terakhir dari Kota London, lepas ni sibuk doh....sibuk nok kelik!]

Friday, January 13, 2012

SOAS LibRaRy


ini gambaran dalam library soas...ada 6 level, a b c d e f...dengan pelbagai koleksi buku yang library universiti lain juga miliki... so picture atas ni ialah [dari atas] level a, b, c dan d...koleksi arab ada di level b dan koleksi malaysiana ada di level c...level d ada ruang pc tempat menaip dan check emel, serta bahagian undang2...


ada lebih kurang 80 buah pc untuk digunakan secara percuma (padahal bayar yuran)...di sini la biasanya papa cari ilham mengarang paper or print something, untuk akses kena ada id studen/staff sebab setiap individu yg mendaftar mempunyai kod laluan khusus...dan untuk print kena masukkan duit dalam sistem, maka mudah saja untuk menekan arahan print...kemudahan untuk 'scan' juga disediakan...so bagi scan borang sbpa baru2 ni, leh la papa guna kemudahan di sini...


level c yang mengandungi bahan malaysiana ni...setentang dengan apa yang dilihat ni, koleksi tersebut berada di 4 rak iaitu di shelf 88-92 kalau tak salah...di sini novel melayu pun ada, termasuk novel yang kontroversi dalam sukatan sastera baru2 ni (interlok), so sempat la papa pinjam untuk ibu membaca di rumah...bila baca, rasa tercari2 jugak..hai kat mana la yang si keling ni marah sangat...semua bangsa dikritik oleh si penulis menerusi novelnya menerusi kacamata beliau sewaktu itu, nampak pun memang itulah realitinya :)


ruangan sisi juga masih ada pc tapi tidak sebanyak dalam lab di atas tadi...ruangan ni yang terdapat di mana2 level selalu penuh, sampai ada yang terpaksa membaca di celah2 rak buku...susah nak cari suasana begini di Malaysia, or maybe sebab di sini la tempat lepak paling baik untuk mengelak daripada diterjah angin sejuk di luar sana...so tak boleh la nak lepak kat kafe or di foyer2...so itulah realitinya...


to add the flavour...buku papa juga ada dalam koleksi library soas, mulanya tak sangka juga...tapi sebab papa yang donate sebiji tempohari, maka ada la hehee...bukan apa, tambah koleksi kat bahagian law for malaysian, sekarang ada sebelah rak saja di level d tu....biar la banyak sikit, lagi pula...tidak semua orang putih ni tak tahu baca bey emm...depa tahu sebab di sini juga ada kelas bahasa indonesia, yang diajar oleh orang malaysia dari sepang, iaitu Dr. Salehuddin...actually ramai juga orang Malaysia yang bekerja di soas ni termasuk head, centre of south east asean studies yang menerima kehadiran papa bersabatikal di sini, yang berasal dari Negeri Sembilan. Di samping ada yg keje part time, dan keje di bahagian pentadbiran...cuma all in all, ada seorang saja melayu hehee..

Wednesday, January 11, 2012

OxFoRDSHiRe



sabtu baru-baru ni kami telah ke Oxfordshire...bandar oxford, yang telah lama masuk dalam plan awal sejak berada di Malaysia lagi...malah, papa mula2 mohon untuk bersabatikal di sini, tetapi malangnya ditolak kerana tiada supervisor yang mempunyai satu bidang dengan papa...kalau tidak, sudah tentu di sini la tempat kami bermukim selama 5 bulan...ada ofis-mate papa yang menjadi felo di sini tetapi malas la papa nak contact dia, kami nak bersendirian sendiri hehee...



antara timbal balas sama ada nak sewa kereta or train, nampaknya menang train...kami pergi dengan first great western train, sebabnya kos lebih murah dan mudah...just surf internet, book awal, pilih time yg harga paling murah (cheapest 8 pound return), tick, bayar dan esoknya tiket sampai kat rumah...untuk kanak2 bawah 5 tahun, free jer...so tiket untuk 3 dewasa saja (plus auntie mea yang suka follow us jalan2 hehee...)...pagi2 dah bangun dan ibu sediakan bekal nasi minyak dan ayam goreng hehee, then solat subuh...terus chow ke paddington station with tube...jubilee line + bakerloo line...sampai in 20 minutes only!



dari oxford train station, kami terus dapatkan sightseeing punya bas yang caj £13.00 seorang untuk sepanjang hari (24 jam), so hop on and off di mana-mana yang disukai...senang dan selesa...akibat payah nak solat, selepas ke oxford centre for Islamic studies pun tutup untuk tumpang solat, maka atas bas jugak la kami solat huhuu...duduk di bahagian atas bas dengan musim winter begini..hohooo...tahan jer sapaan deruan angin sejuk ke muka...mungkin sebab tu awish demam malam tu!



ni area paling ramai orang...just untuk pejalan kaki...deretan pasaraya dan kedai makan, merasa gak fish o'fillet kat mcdonald sini...walaupun bawa bekal, makan mc-d dulu untuk kumpul daya meredah city oxford ni dulu...kecil saja bandarnya dan ramai yang kata ia mempunyai bangunan lama dan kota akademik...papa nampak biasa saja, maybe lain mata, lain bicara...or mungkin kami datang sebentar saja...



di England ni...biasa la, ada castle dan bangunan church yang besar..dengan senibina silam yang mengagumkan, kebanyakannya sejak 1700 lagi dah tersergam...




lembu oxford pun comel...hehee...dulu ke scotland lagi ganas lembunya dengan bulu yang lagi panjang, tapi sayang tak sempat ambil gambar [klik sini nak tengok lembu scottish] sebab ingatkan nak amik on the way balik, rupanya balik lalu ikut jalan lain...sebab tu kali ni ambik gambo cepat2 hehee...



ini style orang oxford naik pushchair...sebenarnya ini gaya naik untuk elak muka kena tiup angin sejuk, so ubah jer posisi muka...clever boy! sememangnya rasa di oxford ni lebih sejuk dari london...mungkin kurang kenderaan kut, atau kurang maksiat hu3...akibat banyak sangat kena bahang sejuk di sini, lepas puas ronda denga bas sightseeig tu..kami pun turun semula di train station...terus balik hari ke london...hotel kat sini la mahal sangat, mau £90 untuk bilik 3 besar...so balik saja laa...maybe kalau datang dengan kereta boleh dapat yg murah, esp. yang jauh dari bandar oxford ni sikit...takpe la, laen kali papa datang semula untuk seminar etc...

Thursday, January 5, 2012

NeW YeaR VisiT



happy new year mike! tentu peminat coretan di blog ni tertunggu-tunggu kisah kami seterusya, sambil mejenguk mail-box dan update status masing2 di fb...datang juga membaca di sini, tecey2...dengan tahun baru ni, bermakna tarikh untuk kami fly balik for good semakin dekat...dan semakin itu kami menjadi semakin ceria...1 beg telah peuh dengan muatan souvenier yang menjangkau ratus lebih pound jugak hu3...takpe la 5 tahun sekali...gumpalan di hati terase ingin segera meninggalkan bumi aircond tahap maximum ini sooner, tapi bila mikiorkan salji belum kunjung datang, terase seperti ralat...dah la hari2 sejuk mencengkam urat-saraf...angin pulak semakin hari semakin kuat bertiup melumur bersama kesejukan tahap gaban, salji saje main jual mahal! hehee...sebab tu kalau time jalan-jalan, kena jalan laju2 supaya panas dapat dibiakkan...


kembali ke cerita new year visit pada ahad baru ni...kami membentuk 'rombongan cik kiah' menuju ke Dagenham Heatway, yang berada di west london, bagi memenuhi jemputan fren of mine, Mr. Aswat sekeluarga untuk ke rumahnya...dah 2x dia mai rumah mcik yah dan pernah sekali dia menjejakkan kaki ke rumah ayah papa di Tetambah, Manir dulu...kini papa ajak ibu & co ke rumah dia plak...alhamdulillah pada new year ni ada tube seperti biasa, so kami naik jubilee line dari dollis hill station menuju ke baker street, dari situ naik pula hammersmith line ke barking...ingatkan district line tutup, rupanya ada...so kami sambung balik naik district line hingga ke dagenham heatway station and get off kat situ!



district line ni lengang jer...dapat la mamat ni bawa diri feeling jauh daripada kami ramai2...ada citer lucu masa nak sampai di sini, iaitu apabila sampai di station dan sebelum sempat kami semua get off daripada tube ini..tiba2 pintu tube ditutup dan tertinggal la ibu, mea dan kak esah yang belum sempat turun...then tube bergerak meninggalkan papa, awish, mcik yah dan anak kak esah...terpaksa la depa turun di station di depan sana dan dapatkan semula tube untuk ke kembali ke tempat kami...nasib baik bukan mea sorang yang tertinggal dalam tube tu, sebab lambat turun nak ambil glove dia yang tertinggal atas seat...kalau tidak entah mana dia lompat turun dan merayau! oleh kerana bilangan tube banyak, maka tak tunggu lama untuk mereka yang terlajak jalan tu untuk kembali semula...



dari dagenham heatway station, kami tunggu Mr. Aswat dan nak jadi cerita tahun baru juga...on the way dia nak mari ambik, tayar kereta dia pulak pecah...kesian dia terpaksa tukar tayar sendirian dalam kesejukan persekitaran yang membungkus...semua perkhidmatan AAA or what so ever takde kerana weekend plus new year mood...terpaksa la kami menunggu beberapa ketika di sini, banyak kedai yang tutup pada hari ini...




berjaya juga sampai ke destinasi...menurut my fren, kawasan neighbourhood ni ramai orang putih dan diketuai oleh parti politik yang tak suka Islam...tapi pun begitu, dah 4 tahun dia bermastautin di sini...peduli apa suka tak suka, jadi kite suka kan??? rumah dia pun lorongnya ke dalam sikit, sukar kalau naik bas dari station..so dapat la merase naik stream di london heh3...



kami dijamu spesel oleh kak yaya, yang keseorangan masak nasi tomato, ayam masak merah, ayam goreng, sup ekor, kek, salad dan ibu bawa cik mek comel dari rumah...burrppp...alhamdulillah, kekenyangan sambil bumi di luar disirami hujan yang lebat...musim sekarang ni kalau tak hujan tak sah, tapi kalau hujan best jugak kerana selepas itu suhu menjadi tidak sejuk sangat...mungkin akibat air sejuk dalam undara telah dibawa ke bumi sebahagiannya....cuma tak mau kalau berjalan dalam hujan, sebab dah la basah...sejuk menggigit pula....akhirnya, masing2 menggigit bibir mengiyakan kesejukan badan...


ruang tamu rumah Mr. Aswat ni luas dan banyak mainan untuk awish menjarah...sesuai dengan bilangan anak member yang dah 5 orang....anak yang lahir di sini best, sebab dengarnya mendapat benefit (bantuan bulanan), dan kalau tak salah dibagitau oleh pakcik (tuan rumah) ialah £80 seorang...tak kira sama ada ibu bapanya ada pasport or PR British atau tidak...wallahu a'llam...bagusnya dalam ziarah kami ini, kami diikuti oleh mcik yah, papa ceria bila mcik kata dia nak ikut sehari sebelum tu...sebabnya, mcik yah suka balik awal..jadi tak la lama kami dipegang oleh Mr. Aswat sekeluarga hehee....setelah bertarik-tolak, akhirnya lepas maghrib kami dihantar ke tube station. Thanks Mr. Aswat & kak Yaya...semuge dimurahkan rezeki kerana menjamu kami!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin