Blog ni memaparkan kisah-kisah dalaman kami sekeluarga, just untuk rujukan kami bila terkenang-kenang saat manis sebelumnya; sebab itu ia dijadikan LIMITED EDITION, hanya untuk pembaca dalam kalangan ahli keluarga dan sahabat handai sahaja.

Monday, December 27, 2010

DafTaR PasTi


pastinya papa dan ibu fikirkan yang terbaik untuk anak-anaknya...maka bila usia begini, tiada lain yang perlu ditanam melainkan ajaran agama dahulu..awwalu al-din makrifatulLah...maka, papa dan ibu decide mea patut ke pasti (pusat asuhan tunas Islam) untuk mendapat didikan pertamanya..tempat ni tak jauh dari penempatan baru kami, just round the corner cuma sulit sedikit untuk masuk/keluar sebab ada traffic light berdekatan...perkhidmatan van disediakan.
.

ini la pakaian seragam damia nanti, full spect of busana muslimah except tak berstokin...mia sangat berminat nak pergi sekolah dan harap-2-nya minat ini sampai bila-bila...nampak bersemangat anak papa dan ibu ini sampaikan susah mau ditanggalnya baju ni selepas dipakai. nampaknya imej mea selepas 3hb. januari ini akan berubah...daripada berambut tocang, kepada berambut simpan di dalam tudung he3...
.

perkarangan sekolah mia nanti...kelihatan ibu tengah tawar-menawar bayaran sekolah supaya dikecualikan yuran dan mea disediakan segala keperluan belajar bertaraf 'anak menteri' hehee...merapu jer papa nim...saja la tanya, macam mana persediaan, silibus, exam, tuisyen, makanan, kantin dll...masa belajar di sini ialah 8.30 pagi hingga 2.00 petang dengan dua modul iaitu modul pasti dan modul iqra' + fardu ain...pasni leh la mea balik ajar adik wish baca iqra untuk disseminate ilmu itu...amin.

Sunday, December 26, 2010

KejaDiaN MaLaM HaRi


semalam cuaca baik, so we all ke pesta muda-mudi tua-bangka hehee..sebab semua golongan ada daripada budak kecil se-usia baby (tak sampai setahun) sehinggalah tok ayah yang berjalan tak berapa laju...lama tak bawa ibu, mea dan awish ke pesta pulau pinang, rasanya dah 2 tahun depa off ke sana...kali ni dengan kedatangan mcik sa, cuaca baik, very lapang dan sementara duduk dekat-dekat sini..maka kami go to party ourselves....sebelum maghrib dah ada di sana sebab nak dapat parking yang sesuai dan lepak di sana hampir 3 jam lebih....ramai giler manusia, dan banyak giler duit yang dihabiskan masing2...
.

.
.

siling pecah...lantai atas...ruang dapur...very messy...terkejut bila sampai di rumah, ingatkan ada orang terobos rumah ni melalui siling semasa kami ke pesta, darah tiba-tiba menerpa ke muka ni...rasa takde apa-apa yang bernilai sejak operasi pindah rumah ni then tiba-tiba teringat kat laptop...cemas...alhamdulilLah laptopku masih ada...then jumpa tahi binatang 2 tiga tompok, dan rasa'lah yang ini semua bukan kerja manusia tapi perbuatan musang yang suka main dan bersarang atas siling...so housekeeping lor...

Thursday, December 23, 2010

PiNDaH & anGKuT


malam rabu lepas, operasi mengangkut barang-barang besar dan berat dilakukan. Oleh kerana lori yang datang ni tak berapa besar, pasu-pasu bunga tak muat lori huhuuu...
.

semua 'staf papa' diturunkan pada kali ni untuk membantu mengangkat dan menyusun beg, kotak serta bungkusan plastik...tak sampai setengah jam setel.
.
setel cepat sebab papa dan ibu ada 3 staf yang berjasa ini...semua nak tolong buat...sorang diimport dari Kg. Besut, Kemaman...yg ringan sama dijinjing, yg berat sama didekpong...malam before Kak Nurul pergi temuduga & register di Insaniah University College. Lepas setel, we all pi pekena makan lewat malam di char koaw teow udang di simpang kat luar...yummi...




Tuesday, December 14, 2010

MinGgu-minGgu AkHiR



[Gambar: Taklimat ibu bapa semasa pendaftaran pelajar baru sidang akademik 2010/2011, duduk di sebelah TNC Prof Dato' Omar Osman dan penggawa sedang berucap, En. Nazru Hj. Ismail ]

tak berapa lama lagi akan berakhir la tempoh tugas papa di desasiswa aman damai...sure akan terasa aman damai selepas ini daripada tugas-tugas kepenolong-penggawaan...sure juga papa akan merindui saat-saat mesyuarat hingga ke dinihari, berada dekat bersama dunia pelajar, girang bersama gelak ketawa depa dan tak ketinggalan juga saat-saat gaduh, sedih dan penat yang mereka tonjolkan...idea-idea lucu dan spontan yang diluahkan...begitu juga rasa susah dan payah ketika menjayakan acara dan program demi semangat kedesaan...panggilan telefon yang tak kira masa memanggil datang [esp.tengah sedap tidur]...semuanya best untuk dikenang dan tentu papa akan merasa sangat 'kehilangan' semua ini terutama apabila bersendirian menyeberangi jambatan untuk ke/balik ofis/rumah sendiri...
.
apa pun, semuanya tidak akan berkekalan...ia akan dilepaskan jua suatu hari dan papa memilih melepaskannya ketika mood elok, bukan kerana gaduh dengan bos dan bukan kerana tidak puas hati dengan pentadbiran desasiswa...aik, macam kisah Dr. Mahathir plak hehee....semuanya menarik dan indah...tapi papa lepaskan demi memiliki kehidupan yang stabil dan tenang, peace untuk famili dan diri sendiri, bebas membuat keputusan tanpa terikat dengan banyak pihak yang mengawal dan paling penting, untuk performance yang lebih baik dalam bidang sendiri. betulkah? ini yang bakal menjadi cabaran pada diri ini untuk next two to three years ahead...everything mesti ada sasaran dan ini la sasaran dan halatuju papa buat masa ini. full stop.

Sunday, December 12, 2010

PaSaNg...


pasang yang dimaksudkan bukannya pasang-surut air, bukan juga pasang perangkap burung hehe...tapi pasang katil dan lemari baru..yang dibereskan 2 hari hujung minggu ni...
.
ada 3 katil single yang baru dipasang dengan kos yang cukup murah sebab papa dapat katil free hehee...kebetulan nak jadi ke rezeki, aman-damai nak lupuskan katil2 kayu untuk digantikan dengan katil besi, so semasa proses peleraian oleh kontraktor yang dilantik, papa pergi cupp dulu 3 katil...kira jimat la di zaman yang miskin ini hehee...katil pun okay lagi, yang dibuat daripada kayu pure...so berat gak mengangkut, untung gak wish bersedia menampung semua beban ini...
.
lemari yang dipasang arini bukanlah bahan lupus desa pulak, bedo'oh lalu semua amik hok desa hi3...lemari ni beli kat tesco jer...ada 3 daun pintu yang slim-mlim gile tapi berbaloi la untuk letak bilik bawah...untung jugak sebab masa tengok kat tesco di penang harganya RM169 lebih kurang, tapi harga kat tesco seberang jaya harganya lagi murah RM129...hi3...berbaloi walaupun masa nak angkat, berat nanang rasanya...nampaknya, rumah ni dah hampir penuh dengan perabot yang beraneka jenis sama ada 1st hand or many hand dah sentuh hehee...whatever, yang penting...leh dimanfaatkan buat masa ini...

Wednesday, December 8, 2010

TinTeD...



oleh kerana ada tingkap-tingkap yang tidak memerlukan langsir, maka ia telah di-tinted-kan agar mengalih pandangan luar yang ingin di-blokki. pemasangan tempatan sahaja iaitu sendirian berhad, ini berdasarkan pemerhatian orang pasang tinted kereta aritu hehee...cuma plastik tinted diorder dari kulim, sebab kedai ni diperkenalkan oleh tukang langsir kami, kebetulan orang kulim...so ada la paten yang berkenan kat sana, cuma setelah diorder..rupanya out of stock...dapat paten lain tapi pilihan kami jugak sebab mula-mula dikatakan paten n design ni dah habis...so pasang la kat dapur mostly, dan ni yang lebih pasang atas pintu masuk utama...

Monday, December 6, 2010

SurVey...or...BeLi TeRus...


[ini la sofa yg status mulanya hanya survey tetapi berakhir dengan beli terus...harganya adalah 2x bajet asal yg diperuntukkan. rugi tapi comel hi3]
.
kali ni papa nak citer pasal tabiat or gelagat yang menghantui papa..iaitu payoh benor nak jadi survey itu survey, melainkan pi beli terus..eg..nak survey katil..last2 tak sampai 2 kedai, dah beli katil...gitu jugak bila nak beli apa pun yang lain, nak lantik/upah orang, dan gitu jugak nak kahwin (iyeker?) hehee...
.
kembali ke topik asal, papa memang tak tau nape jadi lagu ni...sejak dulu-dulu time zaman beli baju, beli baldi dan lain-lain, dok nohor nok survey, bila hajat nak beli, nampak..beli terus..gelagat lagu ni sedikit sebanyak merugikan jugak sebab selalunya kena harga yang mahal dan kualiti yang tidak sebagus bandingan yang boleh dapat dengan citarasa dan harga begitu..faham dok ayat ni? he3..entah laa....tapi itu la yang papa bagitau kat ibu, dan ibu nampaknya berjangkit penyakit ni dengan papa...atau papa berjangkit dengan ibu? ahaaa...mana satu ni..entah laa..cuma petang terakhir 1431H ni, nak bawa muhasabah sikit perangai lama ni dan semuge tirai baru di maghrib nanti, papa akan berubah...biar la survey menjadi survey, tidak menjadi membeli. sekian, wassalam.
.

SELAMAT TAHUN BARU HIJRAH 1342H, TAHUN BARU IBADAT DIPERTINGKATKAN!

Monday, November 29, 2010

PeSoNa KaSiH



hai rumah dah menggamit kehadiran kami untuk berpindah, hampir 95% kemudahan untuk menginap awal sudah diberesi...tinggal lagi, dibimbangi malam-malam ada call dari studen yang tinggal di desasiswa yang mungkin perlukan khidmat papa, so dengan berat hati balik jugak la ke usm...takpe sabar...just a month to go...

Saturday, November 20, 2010

IduL aDha 1431H


balik cuti raya haji tahun ni singkat sahaja, iaitu dalam 4 hari..termasuk perjalanan balik dan pulang. semuanya kerana tak prepare awal-awal dan tak aware dengan raya haji...papa ingat lambat lagi, so silapnya..papa tak block cuti bila unit exam suruh block untuk tahu bila dan siapa free...apapun ini pengajaran.
.
so selepas selesai memantau proses up-grade rumah (kononnya), baru la kami balik...seawal jam 4.30 pagi sudah bertolak dari rumah. budak-budak just didukung dan dimasukkan dalam kereta, tapi sebab excited..dua-dua bangun dan ceria..maklum la 'boleh gi jalan'...target subuh di hentian perah kat grik berjaya direalisasikan, ada gak 3-4 buah kereta yang mempunyai misi yang sama..kami breakfast 'nasi berlauk' di jeli dan 'beli lauk' di batu 6...dan nak jadi ke cerita, papa tertinggal kunci rumah tetambah di penang..aritu cabut kunci tu daripada set kunci kereta sebab 'gembok' sangat dalam poket..yet lupa plak nak pasang balik...telefon yoma, dia pun takde kunci, dan kak la dia ada tetapi kat marang...pikir-pikir, ermm lepak kat rumah cik ayu la tengahari sat and malam bermalam di marang. leh story-mory...
.
oleh kerana singkatnya cuti ini, terus balik ke kemaman esokkannya dengan singgah sat di dungun dan kijal...seharian di chukai before bergegas balik ke penang. walaupun singkat, rasanya berbaloi sebab dapat juga balik, makan-makan daging dan jumpa sedare-mare yang sempat berjumpa...cuma penat la asyik drive...isnin, selasa dan khamis semua drive long-distant...mungkin lepas ni dapat santai lebih apabila papa tidak lagi bertugas di desasiswa...

Saturday, November 13, 2010

HamPir SuDah SoliRah...


alhamduliLlah..kerja-kerja berkaitan rumah baru hampir sudah solirah...tadi dah di'tar'kan hadapan tile porch, manakala keseluruhan tile kat porch dan bilik setor belakang akan siap esok...pagar konkrit sudah terbentang membentuk sempadan tegar antara me and neighbour...power plug yang tak comel akan dikemaskini juga dan minggu depan, pintu pagar belakang yang konkrit akan dipasang dengan owning porch sisi yang berlubang dek design pemaju yang pelik, manakala langsir dengan design 'pesona kasih' pun dah dibook oleh tukang jahit kami untuk dipasang minggu depan....hiiii...pasni comel belana la rumah baru kitorang ni...tapi ada lagi, iaitu cat pagar konkrit dan basuh ruang bawah yang kotor balik...ini akan diuruskan lepas balik cuti raya idul adha nanti...ermm..tak sabar nak duduk jauh daripada ofis, dapat la naik kereta lama sikit (apakah?)..hu3
.
actually ada lagi perkara yang belum dibuat, iaitu motor for auto-gate belum dipasang, just pasang kabel jer dulu...gitu juga owning depan dan atas...termasuk juga menanam rumput karpet etc.kat our small garden tu...haaa satu lagi nak bina gazebo ala pondok2 kat ruang taman ni, fuyooo....need a many thou lagi ni hu3....semula laa....nantikan, terlalu gempak lak rumah ni dengan kos renovation dah melebihi puluhan 'k' dah...tapi sikit lagi tu jika dibanding dgn seorang kawan yang berhabis 150k...malah ia sangat sikit jika dibandingkan dgn jamuan yang sultan selangor murka yg menjangkau 300k he3....[apa kaitan?]..takpe laa....
.
so besok, before bayar any amount yang berkaitan...check kualiti kena dilakukan dulu sama ada they deserve the upah or not....thats why, balik raya idul 'adha dilambatkan sedikit....

Sunday, November 7, 2010

Jakarta-Bandung 2010


xttv kelab kebajikan & sosial yg terakhir bagi penggal ini berjaya dilaksanakan walaupun dipermulaan dan dipertengahannya ada sedikit masalah, biasa la kan? benda-benda masalah ni adalah lumrah, ia untuk mengajar, mendewasa dan mematangkan... seperti ada ahli yang bagi nama then tarik diri, tetapi ada jugak sebaliknya yang tertarik dan kemudian bagi nama hehee...agen indon di sana jugak ada masalah bila baru sehari menjadi guide terpaksa undur diri (masalah keluarga) dan diganti oleh orang lain...apa pun, hasrat untuk 'berada' di jakarta dan bandung kesampaian... hingga ada yang daripada jutawan bertukar menjadi fakir-miskin akibat kehabisan rupiah dek kerana tak sedar bershopping hehee...
.
papa pergi kali ni bukan nak shopping sangat sebenarnya, just nak relax-kan minda selepas habis semester pengajaran, penyeliaan tesis dan penulisan akademik...lagi 1 kira cuti tahunan keluarga laa, murah kannn...so pergi kali ni without sebarang draf-draf tesis dan sebagainya, totally relax! lagi satu sebab ia xtvt kelab yang papa ketuai...jika tidak, sure papa pun x pergi...baik simpan duit ni untuk renovation rumah hi3...sebab itu, bila time shopping sakan..we all gi makan and sight seeing persekitaran jer hehee...ada yg 1st time datang, memang nampak depa ni shopping giler, maklum la pasar baru, factory outlet, mangga 2, tanah abang dan anggerik mall semuanya adalah kawasan shopping-mopping di sini...
.
cuma yang tak relax-nya ialah bila berhadapan dengan para penjual jalanan di sini, bukan sahaja terpaksa gamble dalam meneka harga yg tepat dan proses tawar-menawar, malah kami seolah dipaksa membeli barangan dan souvenier yang dijual (penjual yg berkeliaran), di mana kami diekori dan dikerumuni khususnya semasa mengunjungi kawah gunung berapi kat tangkuban parahu...ber-riook penjual-penjual ni keliling...sampaikan tak dapat nikmati pemandangan dari atas gunung ni dsb...rimas dan bengang sampai ramai rakan-rakan sentiasa bergerak dan bergerak untuk elak mereka ini...atas bas kami pun depa terobos masuk, termasuk la kugiran anak muda bandung yg menyanyi lagu 'isabella' atas bas kami hu3...kesian jugak bila diceritakan mereka terpaksa bertindak demikian untuk mencari rezeki atas usaha sendiri kerana masalah utk mendapatkan pekerjaan di sana; maka syukurlah kita di sini..
.
hari terakhir semalam papa dikejutkan dengan berita di tv indonesia yang menyatakan banyak flite telah membatalkan penerbangan mereka ke/dari jakarta kerana xtvt gunung merapi di jogjakarta yang masih dan semakin meletus-letus...pelbagai visual dan video diperlihat dan dipertonton...dalam hati ini, jangan la kami terkandas di soekarno hatta airport...dah la rupiah tinggal sedikit, kerja-kerja pun banyak yg menanti kat ofis...so sampai-sampai kat airport lebih kurang jam 4 pagi tadi, semua mata tertumpu ke signboard departure untuk melihat status, alhamduliLlah okay..berbanding flite airasia dan mas sehari sebelumnya ke kuala lumpur yg telah di-cansel hu3...malah ada flite singapore tadi yang menjamu penumpangnya dgn breakfast, maybe yg terkandas semalam...so, alhamduliLlah and now here we are, at penang again!

Monday, November 1, 2010

MungKin...

mungkin ialah kebarangkalian yang akan berlaku...atau tidak akan berlaku. biasanya kita akan guna perkataan 'mungkin' bila dirasakan sesuatu itu 'tak pasti' dan juga 'tak jelas'...kemungkinan ini menjadi pasti dan jelas apabila dikatakan dalam nada yang positif dan jitu. lagu mana tuh?
.
papa just nak berbicara tentang kemalangan yang menimpa para pelajar usm di pulau pangkor aritu kerana menyewa sebuah van yang akhirnya menjadi penyebab utama kepada kecederaan serius kepada tulang-belulang mereka. van ini mengalami kerosakan brek ketika mereka menuruni cerun yang curam hingga memaksa mereka melanggar tebing bukit untuk menghentikan kenderaan terbabit setelah brek tangan dan gear aras rendah gagal memperlahan dan memberhentikan van itu. MUNGKIN kemalangan ini tidak berlaku sekiranya van yang disewa tidak memiliki kerosakan brek...MUNGKIN juga kemalangan tidak teruk jika mereka memandu di jalan yang rata...MUNGKIN juga kemalangan tidak berlaku jika mereka tidak menaiki van ketika itu tetapi hanya berjalan kaki hehe..
.
melalui 2 ibu bapa yang ditemui, kesemua mereka (drp 2 ibu mangsa yang ditemui) mendakwa tidak diberitahu oleh anak masing-masing mengenai pemergian mereka ke pulau pangkor, dalam erti kata lain, tanpa kebenaran dan pengetahuan mereka. percutian ini pula adalah atas persendirian, bukan atas urusan universiti tetapi cuti-cuti peribadi. MUNGKIN jika diberitahu pada ibu bapa masing-masing, doa mustajab akan disusuli untuk keselamatan anak-anak mereka....MUNGKIN jika mereka berada di kampus untuk memberi tumpuan pada musim study week dan tidak keluar ke pangkor boleh menyebabkan mereka masih sihat dan tiada alami kecederaan...MUNGKIN juga jika perancangan ini dibatalkan sejak awal, papa and the gang daripada staff universiti tidak perlu berjaga malam meredah belantara changkat jering, sitiawan, sri manjong dan ipoh untuk melawat dan menemui semua mangsa dan keluarga...MUNGKIN juga jika semua ini tidak berlaku, maka tajuk posting dan isinya ini tiada di ruangan ini.
.
pendeknya, semuanya adalah MUNGKIN pada perencanaan kita. sebab itu, setiap perencanaan mesti dengan doa dan perlindungan-Nya supaya segala yang MUNGKIN yang bersifat NEGATIF akan dapat dihindari, dan mendekatkan segala MUNGKIN yang bersifat POSITIF. semuanya yang bakal berlaku pada masa depan pada kita, keluarga kita dan semuanya adalah tidak pasti...kerana Dia yang Maha Mengetahui..MUNGKIN iya atau tidak, MUNGKIN baik atau buruk....apa pun, permohonan untuk menjayakan hasrat yang baik dan mempositifkan keMUNGKINan yang dihajati hendaklah perlu selalu meminta daripada-Nya. Amin ya Rab al-'Alamin.

Monday, October 25, 2010

LasT KuLiaH

minggu ni adalah minggu last kuliah and next week studen dah masuk study week...tadi merupakan kuliah terakhir papa untuk semester ini, feel so relief khususnya dalam bab bercakap ni...maklum la tekak ni masih menggatal, nak cakap banyak pun terganggu..koh..koh..hingga saat ini dah 3 botol ubat batuk dan 2 kali antibiotik, 3 bungkus strepsils, 2 botol vitamin C dan 2 tablet ubat selsema sudah dihadam...namun, batuk belum kebah sepenuhnya. Harapnya dengan habiskan sesi bercakap ini, tekak papa akan semakin better...cuma mea & wish pulak stat demam malam tadi, mungkin sebab main panas!
.
actually tak tau nak citer apa ni, tapi saja nak taip gak sesuatu before stat marking assignment yg menimbun tu. aritu bukan main bagi dead-line awal kat studen tapi markingnya belum stat pun lagi. sebenarnya bukan apa, ini adalah strategi hehee...biar studen berdisiplin dan menepati waktu, pensyarah takpe...kitorang banyak kekangan dan priority lain hi3...biasanya masa study week ini la yang sesuai untuk marking assignment, tiada gangguan lain dan fokus pada penat lelah studen dapat dihayati dengan sebaiknya.

Thursday, October 21, 2010

KeRetaKu

baru balik baiki kerete..nak masuk gear jadi payah..ketat..puas tonyoh, sugung dan rodok...dok berapa nak gi ke depan kalau gear 1 tu..so tadi gi jumpa doktor kereta la..rupanya ada bocor minyak gear kat kedua-dua panel gear...tengah check kat mane bocor tu, pomen jumpa getah air yang sudah kembang dan rosak, syor suruh ganti lain..so ganti laa..pastu 2 tayar depan yang dah botak termasuk tayar spare yang bocor aritu belum diletak semula, dibuat jugak..so kat situ pulak...pastu absorber la...semua tube getah kembang la..minyak clutch laa...isshh banyak nau doktor ni jumpa penyakit...papa kata, "sabar...satu-persatu...jangan korang habiskan bonus yang ciput ini dan belum dapat ni pada hari ni juga...tunggu lain kali la plak!"...hehee
.
ini pun antara benda yang berserabut dalam kepala ni yang step-by-step cuba disetelkan oleh papa in peacemeal...lama-lama hilang la serabut ini. selagi tidak disetel, selagi itu ia terngiang-ngiang dan berdesing minta disetelkan...itu la kisahnya.

BerSeraBuT

Bila difikirkan berserabut..berkecamuk..memang berserabut. Banyak weh benda yang duk dalam kepala ni especially bila pitis dok banyok hehee..kalau pitis banyak..best, tension jer pi shopping yang class-class dan branded-branded, sure dapat hiburkan keserabutan ini. Bila pikir kerja plak, uisshhh..banyaknya benda tak terbaca..semua orang nak cepat...bagi berpage-page yang di-koghaa dengan macam-macam..ada yang menjadi dan ada yang layak di tong sampahkan (tak pernah buat pun). Pastu bila difikirkan KPI, macam-macam laporan orang tu nak, orang ni nak...sesekali nak tanya, "boleh tak korang mai check dan wat sendiri!" (tapi tak terkata).
.
Baca draf tesis bapak indon dua haru ni plak terase macam duduk di indon jap, pastu sedar balik..rupanya masih kat Penang hehee...bakpe la bapak ni yang study di Penang masih menulis lahjah indon...rasanya aritu dah ambik kursus BM LKM400... tapi tak insaf-insaf...dah la den nak faham susah bapak citer, citer plak macam berita siaran tergendala jer...terlompat situ, terlompat sini, pastu pi lompat situ balik..aleh-aleh papa yang melompat gi check fb tak tahan gereemmm...
.
so, tulisan ni ialah semata-mata melepaskan GERAM. Sekian, terima kasih hehee..

Friday, October 15, 2010

PeMoTonG RuMPut

Tentu anda semua pernah tengok pemotong rumput sebegini sama ada kat sekolah, tepi jalan atau tepi highway. Meraka adalah manusia biasa sahaja, yang telah membuatkan papa marah beberapa hari ini. Bukan apa...
Papa cuma geram kat pemotong rumput ni yang buat kerja cakduh!..habis 2 pokok cili padi papa dipotong semalam. Papa sedar bila malamnya nak pi petik lada buat sambal belacan huhuhuu..."sampai ati kome! esei tanam susah2..kome main libas koksir je!". Padahal papa dah bersihkan rumput sekeliling pokok tu..ni mesti main libas kiri-kanan tanpa hati-hati. hai geram betul! kalau ada lagi kat situ dah papa sound dah (kalau papa berani hihi)...maklum la depa ni ramai, mari sepuak dalam 5-6 orang untuk cover area rumah-rumah staf belakang ni...tinggal sepokok saja lagi, dah la benih yg disemai belum menunjukkan tanda-tanda bertunas lagi...ni semua salah pemotong rumput yang tak ingat modul kursus iaitu berhati-hati ketika melibas supaya tidak merosakkan tanam-tanaman orang lain.

Wednesday, October 13, 2010

Ala ruMahKu...



ermmm...progres menyiapkan rumah untuk diduduki dah beberapa minggu terbengkalai, ia bukan sahaja disebabkan pemilik rumah terlalu sibuk dengan aktiviti lain, bahkan ia juga disebabkan akaun simpanan sudah semakin hampir kehabisan, tempoh yang ada hanya kurang lebih 2 bulan sahaja lagi untuk masuk dan duduk...ermm sempat ker? rasanya nak buat yang utama dulu tapi apa yang utama (al-awlawiyyat) tu masih blurrrr huhuhuuu....
.
apa yang utama dalam kepala ni kadangkala bertukar-tukar...sama ada nak buat pagar dulu, or nak penuhkan rumah dengan pelbagai perabot yg still kosong esp. katil dan lembek, or nak buat tile parking, or nak buat tambahan owning? which which is my priority sering bertukar-ganti...apa pun, hujung minggu ni papa free hehee...projek pelajar minggu depan plop, so plannya nak gi tengok langsir rumah saing kat Kulim..kalau comel dan lote...papa nak ambik orang yang dia tempah la buat langsir kat sini ratik yang masih togel...segan la plok nak tutup dengan helaian akhbar je sliding ni kih3 (jangan marah jika ada jiran selang sebuah rumah terasa terkena hi3)...ada orang kata kain langsir mesti sama dengan kaler dinding...ermmmm...tak boleh ker nak wat kaler ceroh sket, biar tambah sinar pada feature wall yang kusam itu? nanti la tanya pada yang pakar...this is not my expertise area! I have to consult somebody...or anybody out there ada idea bernas dan lawa?

Friday, October 8, 2010

SabaTiKal

"Tarikh tutup untuk permohonan sabatikal ada 7 hari lagi!. Jawapan daripada universiti yang ingin dikunjungi belum mendapat maklumbalas. Betulkah keputusan ini? Betul ke aku nak pergi ni? Kalau betul. mestikah 9 bulan?" Inilah persoalan yang bermain-main di benak ini beberapa minggu kebelakangan ini. Nasib baik kerani bagitau yang memadai disertakan borang permohonan yang dihantar sebagai tanda telah memohon. So, papa tak kisah la macam ni.
.
Apa dia sabatikal itu korang cari sendiri hehee...tapi bagi pensyarah, ini la peluang dan ruang untuk menarik nafas baru di tempat baru...tapi masih meneruskan rutin yang sama dalam dunia akademik ini iaitu sama ada "you publish or you perish!" Tau takpe...Harapnya, ini la keputusan terbaik sekalipun kos kewangan sedikit menggugat di kala itu, maklum la plan nak bawa seisi keluarga.

Wednesday, October 6, 2010

InTerVieW

ermm lama tak kena interview, sejak menjawat jawatan tetap ni...tapi arini papa pilih untuk pergi interview...nak kata interview kerja, memang kena wat kerja...nak kata interview tukar kerja, masih kena kerja kat sini...aaah tak kisah la apa dia, yang penting....ia dapat cover apa yang tak ter'cover...yang sekarang masih mencukupi, cuma biasa laa, nak ada lebih sikit..baru nak bagi nyucur senang hehee...mungkin ia sebagai timbal-ganti pada keputusan untuk keluar daripada rumah staf ini yang tempoh hayatnya dalam 2 bulan lebih saja lagi...maklum la, keputusan untuk stop berkhidmat di asrama semacam sudah tegar di hati...maka nanti kos petrol dan tol akan naik 4 kali ganda (sebab 4 minggu dalam sebulan)...maka berbaloi la papa pilih untuk tambah buat kerja senang ni hehee...
.
apa pun, ini semua adalah plan awal..back up agenda...masih rahsia. mea dan wish masih belum tahu...ibu mea pun tak tahu rasanya, walaupun dia boleh agak...

Sunday, October 3, 2010

CerPen...Cerita Pendek


Hampir ke semua kami terkena selsema dan batuk...sakit tekak. Pun begitu, kami sempat ke Jitra, Kem Paya Pahlawan dan bermalam. Tamat cerita ini.

Monday, September 27, 2010

Bisik Berbisik

boleh tak kali ni kite berbisik sahaja, instead of bercakap kuat. ada pekdah ke bagitau camni sedangkan selama ni pembaca blog ni selalu membaca dalam hati jer hehee...ini adalah permulaan kepada 'post merapu' ini...bukan apa, to be different!
.
hujung minggu baru ni adalah weekend pertama yang start episod 'busy' dalam diari papa sebagai pen. penggawa desasiwa aman damai...semua aktiviti dah jujuk terisi till pelajar exam kira-kira sebulan lebih lagi huhuhuu...kami mempunyai 3 acara weekend baru ni iaitu; (1) lawatan sebuah bas drp famili angkat bukit pampong raub yg akan bermalam di aman damai; (2) karnival sukan antara blok dan aras; (3) misi menghantar barang2 pelajar aman damai yg meninggal dunia ketika tidur ke tembila besut. So, papa kena tugasan yang ketiga dan terpaksalah ke sana pergi hari sabtu dan balik hari ahad. cuma tak rasa beratnya sebab ada driver, so papa just duk sebelah, masa van bergerak tidur dan masa van berhenti turun makan hehee...pendek kata, memang pulun tidur saja. begitu juga dengan 6 pelajar lain yang turun jadi escort misi ini.
.
cuma kesiannya masa nak pergi baru ni, damia dan darwisy demam huhuu. semua jadi koho manja-manji. papa dah bawa semua ke klinik pada malam tu, tapi begitu la sehingga balik dari besut..masih ada lagi kepanasan. dan suara damia pun menjadi semakin garau kini wat tang di batuk yang koh-koh sokmo. darwisy pulak takde kerja lain melainkan nak didukung ajer. nak rebeh bahu papa....aleh-aleh bawa naik kereta pusing asrama baru jungkit balik...itu la kisahnya. so, plannya hujung minggu ni ada program lagi di jitra. kali ni kursus pembantu exco dan papa kali minta chalet sebutir supaya boleh usung semua sekali ke sana. at least, sambil memantau, sambil merantau hehee...itu la niatnya. inilah bisik kite pada hari ini dulu!

Saturday, September 18, 2010

TraVeL RaYa

Salam idul fitri...
maaf zahir dan batin..

raya tahun ni rasanya papa dapat bercuti dengan lebih panjang
ini berikutan cuti semester dan cuti raya gabung sekali
maka papa pun bergabung jugak dengan cuti2 ni
cuba membahagi sama-rata sama-rasa
3 hari berbuka di sebelah kuarga ibu
3 hari berbuka di sebelah kuarga papa
3 hari raya di manir
3 hari raya di chukai
1 hari travel balik
1 hari travel pergi
arghh...cukup memenatkan
tetapi SERONOK..
walaupun raya di usia begini
banyak habis DUIT
namun percayalah
duit tak boleh beli keseronokan
duit tak boleh beli kemesraan
duit tak boleh beli persaudaraan
duit tak boleh beli masa untuk bersama
duit tak boleh beli saat-saat istimewa
berkumpul bersama adik-beradik, keluarga dan saudara-mara
saling ziarah-menziarahi dan mengeratkan ukhuwwah
atasi aura negatif silam
jika ada.

Salam lebaran, salam kasih sayang!

Thursday, September 2, 2010

My WisH


setelah merata tempat mencari punat/butang wish-ku ini,
yang pecah akibat accident aritu..
akhirnya hari ni papa mendapatnya...
itu la bahana pakai kereta cbu aka reckon ni,
dulu habis serata kedai dicari (sebenornya 3..4...kedai jer pi he3)
dari pulau hinggalah menaiki feri ke butterworth,
dari kedai aksesori ke kedai-kedai spare-parts,
dari kedai persendirian ke kedai servis toyota,
akhirnya tempahan terpaksa dibuat dari KL,
dan akhirnya..
kemas la my bumper,
maklum la..risau gak nak balik raya,
kut berguguran terselak lagi skirt wish,
bak kata studen aman damai aritu,
"habis nampak spender kete doc...sebab skirt terselak!"
sabau jer...he3

Thursday, August 26, 2010

Nak RaYa ker?



hari ni dah 16 ramadan, baru separuh ramadan jika kita memikirkan mengenai ramadan..tapi kalau kita memikirkan nak raya, kita akan kata 'dekat dah nak raya, just 14 hari lagi!". jadi sebetul sebenornya, anda fikirkan apa?
.
penulisan ni bukan nak berceramah tapi nak ajak muhasabah diri, khususnya pada saya. bila fikir-fikirkan macam kita masa-masa ni..semakin banyak fikir nak raya, daripada memikirkan semakin nak habis ramadan..apa tandanya kita memikirkan nak raya lebih?
1. mula buat kuih raya [atas ni kuih ibu buat, sedappp he3]
2. mula plan nak shopping raya
3. mula beli baju raya
4. mula berkira nak ke mana raya nanti
5. mula apply cuti [yg ni jgn kome lupa]
6. mula berkata, "kenapa lagu raya tak siar lagi ni?"
7. mula mencari tempat bayar zakat fitrah
.
dan apa tandanya kita kurang memikirkan ramadan yang dah nak pergi ni?
1. kurang memenuhi masjid utk isyak dan terawih [masjid pun dah kurang saf-nya]
2. tiada plan nak sedekah banyak-banyak
3. tabiat sebelum bulan puasa datang semula [eg. mengumpat]
4. baca al-Quran semakin slow dan tak banyak mana
5. kita rasa seronok nak raya! (maknanya seronok tak puasa)
6. kita tak sedih pada ramadan ni..
7. buka puasa ala kadar pun tak kisah daah...
.
jadi marilah kita manfaatkan separuh terakhir ramadan ni, sambil-sambil bersedia dengan hari kemenangan pada 1 Syawal yang kan menjelma..bukan nak kata salah memikirkan nak raya, tapi nak ajak lebih berat-ti ramadan yang penuh berlipat-ganda amalan ini berbanding bulan-bulan lain. sekian adanya.

Monday, August 23, 2010

SedeKAH RamaDaN


[Nekbat-hasil sedekah ci lah dan cik nadiah kpd kami-many thanx]
.
lepas subuh tadi adalah giliran papa bagi tazkirah ramadhan di masjid, papa pun seperti biasa akan mengalami morning sickness la macam orang pregnant hu3...before and after sahur...akhirnya, berjaya melawan aura negatif yang cuba menghasut agar papa escape jer daripada menjalankan amanah ini. Antara intisari apa yang cuba papa bincangkan untuk manfaat silent reader of this blog ialah:

.

kita semua tahu ramadan adalah bulan dilipatgandakan segala amalan

maka marilah kita gandakan usaha untuk mengejar yang berlipat-lipat itu

dengan bersedekah kerana sabda Baginda saw:

sedekah yang paling afdal adalah di bulan Ramadan.

jika sebelum ini kita tak pernah bersedekah,

maka marilah kita bersedekah.

jika sebelum ini kita dah pernah bersedekah,

maka marilah kita banyak2kan sedekah di bulan ini.

jika sebelum ini kita dah banyak bersedekah,

maka marilah kita banyak dan banyak dan banyakkan lagi sedekah.

untuk bersedekah ini,

ia tidak semestinya dengan cash,

malah ia boleh dengan memberi makan, beri minum,

beri nasihat, berkata-kata dengan baik, nasihat-menasihati,

bagi salam, buang gangguan di jalanan, ringankan tangan, tolong-menolong,

belanja ahli keluarga, menanam pokok dan buahnya diberi makan manusia dan haiwan dan sebagainya. Sebagai memulakan sedekah,

saya suakan;

assalamualaykum wrh. wbt.

Friday, August 20, 2010

CobaaNn...


tiada kata yang dapat diungkap...
bila motor di depan dari sebelah kiri berdecung laju..
sedangkan kereta yang berderet di depan memberi laluan..
kami semua terpana...mea menangis,
kelihatan di side mirror di belakang kami bumper tersadai!
nasib baik 2 studen pompuan tiada apa-apa..
motornya pun okay huh3
lajunye kamu?
nasib baik aura negatif papa tidak banyak..
dapat terima dengan persepsi positif,
sekalipun jauh di sudut hati ini,
hiba mencengkam.

Tuesday, August 17, 2010

DuGaaN RamaDhaN

semalam papa dan ibu diuji oleh darwish dengan aura negatif apabila dia dengan tidak semena-mena daripada dalam bilik air, yang sedang main air dengan kak mia, tiba-tiba keluar masuk bilik solat dan mencangkung serta telah melepas 'seketul granit kunyit'-nya atas karpet sebelah sejadah huhuu...memang high class tempat dia membuang, padahal lubang toilet sebelah jer...
.
masa tu papa dan ibu sibuk di dapur sediakan untuk juadah berbuka...papa masak mee, ibu buat air he...tapi wish pi 'buang air' huhu...sabar-sabarr..

Monday, August 16, 2010

AsuHaN RaMaDhaN suPaYa PoSiTiF

Ramai setuju ramadhan adalah bulan asuhan,
tapi masih tak membinanya dalam jiwa,
apa yang dilakukan hanya 'puasa',
iaitu TAHAN MAKAN dan MINUM sahaja,
bagaimana dengan,
menolak AURA NEGATIF,
menolak segala sesuatu yang maksiat,
atau yang membawa kepada maksiat,
atau yang mencambahkan jiwa maksiat,
sedangkan,
semua setuju berkata,
bulan berkat sudah hadir,
bulan rahmat datang lagi,
maka,
marilah mencari redha dan rahmat Ilahi,
menambah amal dan iman,
janganlah biarkan,
pencarian itu tidak seberapa,
keberkatan yang dicari alpa,
dalam mengasuh diri,
membina AURA POSITIF,
supaya tumpuan ibadat adalah lebih holistik,
apa itu holistik?
tidak difahami dan dipraktisi,
hasilnya 'plastik'....

MARILAH SAMA-SAMA,
bersangka baik sesama kita,
membina persepsi positif dalam pergaulan,
bekerjasama dalam satu barisan,
bermuafakat dalam capai persetujuan,
senyum dalam merungkai kesulitan,
lapang dada dalam sebarang keputusan,
hormat-menghormati dalam kepimpinan,
nescaya akan berjaya,
menolak segala AURA NEGATIF,
yang bisa meruntuh jalinan,
kasih sayang,
dengan manusia,
dengan Allah.

Friday, August 13, 2010

Ramadhan yg BerKaT

alhamdulillah kami berjumpa lagi ramadhan yang penuh keberkatan, arini dah 3 ramadhan dan arini la rasa ada ruang sedikit untuk menaip di sini...tiap-tiap hari before macam 'penuh' jer walaupun tidaklah sepenuhnya sangat! ini kerana selain ke kelas, minggu ni acap sedikit uruskan kes 'rumah baru' yang sesekejap perlukan barang, perlukan pilihan dan keputusan daripada owner untuk tentukan design dan structure, ada juga perlukan wang tambahan hu3..sampaikan minggu ni kami sampai lagi ke PB kerana urusan ini hehee...bukan apa, harga di sana murah dan menawan walaupun terpaksa berdecung dalam sejam lebih kurang to get there.
.
Dan seperti biasa, selain tujuan kelas dan ofis, iaitu apabila ke area lain yang bukan bersangkutan dengan tugas kerja, papa akan angkut semua isi rumah untuk join bersama sambil bawa 'jalan-jalan' especially dua orang budak tu laa...now, pantang aja papa pakai baju dan seluar, both of them akan bertempek la dengan papa, supaya dibawa bersama he3...seronoknya penangan gi 'jalan' dengan papa...sure akan dapat ice cream! dan akhir minggu ni, papa akan bawa semua berbuka di hydro majestic menikmati buka puasa dengan bbq dinner...wow hebat...wow...wow hebat (slogan sorak amandamai)...ada orang kata berbuka puasa di hotel ni membazir, tapi bagi papa tidak, sebab bukan papa yg bayar tapi desasiswa yang bayar kih3...akan tidur juga semalam sebab ada bengkel exco perwakilan pelajar desasiswa aman damai yang baru di sana...itu la saja.

Sunday, August 1, 2010

PaRiT BunTaR



arini tak plan pun nak ke PB..tapi entah macam mana selepas dapat sms daripada menantu orang PB, rasa nak menjengah sekali ke sana. maka selepas survey something di area bagan ajam (Butterworth), papa terus berdecung ke PB, ambik exit PB tapi balik ikut Nibong Tebal. Saje nak merase exit baru walaupun rasanya jauh sket..oleh kerana arini adalah hari ahad, maka banyak kedai tutup. sekian, terima kasih.
.
Hehee..apa nak citer sebenarnya ekk...saja la bawa mea yang selalu 'nak gi jalan'...seronok dan tenang jer bila masuk area kampung sedikit, itulah yang papa banyak miss sejak duduk di kl dan penang (pulau) nim...hopefully bila stay di sg. dua nanti, ketenangan dan keharmonian persekitaran itu bisa membuatkan relax sket 'kepala' ni..
.
oh ya, sesiapa nak datang penang, starting 3-8 Ogos ada pesta konvokesyen di usm ini..papa tak terlibat apa pun, aritu ada dapat call suruh ambik satu slot untuk baca doa (nasib baik pilihan) tapi papa tolak sebab tak larat nak duduk dalam dewan selama 3-4 jam tu hu3..

Monday, July 26, 2010

3 KiSah BaRu


mea tahan diurut oleh mak chaq kat kg. sg. ara...papa bawa ke sini bila mea kesakitan sebelah tangannya selepas bangun tidur petang tu, ingat terseliuh...bila sentuh jer sakit mengadoi-ngadoi...lengan macam tak boleh nak pegang langsung, risau...mula-mula petang tu bawa ke klinik, bila masuk je bilik doktor..keajaiban berlaku, semua yang mengadoi dn tak boleh disentuh tadi tiada lagi..doktor pegang dia diam saja macam tak sakit apa-apa...malu plak papa, so doktor bagi ubat demam/tahan sakit...tapi bila naik kereta dan sampai rumah, sakit semula dan tak boleh sentuh...isyhh budak ni, ingat kut dia tahan sakit je depan doktor! so malam tu bawa jumpa mak chaq...masuk jer dalam kereta on the way ke sana, tangan tadi elok-elok pegang pintu hu3...sampai sana seolah dah baik, tapi suruh gak mak chaq rasa...itu la antara lakonan dan realiti damea...
.


rumah di sg. dua sedang hebat dikemaskini aka renovation aka upgrading hehee...ada orang mai pasang grill, wiring dan plaster ceiling serentak, so banyak la kereta dan lori depan rumah ni...pasni comel la umah mea dan wish ni, tinggal beberapa kerat lagi yang belum di setel such as kitchen kabinet, pagar dan garden, apa pun akaun simpanan papa semakin susut dengan bertambahnya aksesori kat rumah ni...itu la, we have to lose something in order to get something else...yor loo ko? iyoko..
.

ni kisah pcikpu yang aritu datang bercuti di penang, dia dapat cuti 2 hari daripada kem dia so dapat la budak2 ni berkawan sat. seperti biasa..mula-mula pcikpu naik kereta papa masa amik kat jeti, semua menikus, mea yang sedang duduk depan terus sembunyi sebelah papa..teruk papa memandu dengan kongsi seat with mea kat sebelah pintu, nasib baik malam hu3...darwish kat belakang pun malu-malu...lepas malam tu, semua dah jinak dah!

Saturday, July 17, 2010

BuRuh MenGEcaT



arini agendanya ialah mengecat rumah, which should be started since last week lagi...namun akibat pelbagai program yang tidak berapa boleh dielakkan..maka this weekend, papa pastikan mission ini berjaya dilaksanakan...so pagi-pagi we all ke kedai cat, pilih colour yang bersesuaian dengan tema 'rainbow' hehee...maka ini la colournya untuk bilik wish! dalam dua jam lebih kurang ermm siaplah kerja-kerja mengecat bilik ni...tanpa perlu tunggu orang lain, mea telah memuji, "ooo...tomei-nye bilik ni.." he3...memadailah pujian dari mea, papa puas hati, ibu pun lagi la puasnye...ibu tolong gak tau, tolong cover yang sipi-sipi dan bancuh cat...jangan pandang ibu sebelah mata, bekas kontraktor mengecat rumah kg. besut tu he3...esok kite cat kaler lain plak ibu...challoooo....on the way balik, singgah makan roti canai dan tea tarik kat subaidah, alhamduliLlah!

Friday, July 16, 2010

iKEa



masuk...masukk...setelah hampir dua hari mea dan wish berkurung dalam bilik hotel, maka sampai la masa mereka berlibur...bukan disko dan bukan juga kelab rasa sayang, ini kelab barangan rumah hehee...so, as always, before departing to penang, borong dulu apa yang patut..
semasa di sini, ramai jugak jemput ke rumah masing-masing tetapi atas keletihan berseminar seharian, papa tak larat la nak penuhi...selama dua hari lebih kurang, selama itu la papa menghadapi jemm...ada kala merangkak-rangkak dan adakala stuck terus...balik hotel kena bawa 'keluar' sat budak-budak dan ibu agar 'minda' diserbu oksigen luar sedikit hehee...apa pun, good trip seperti selalu!

Wednesday, July 14, 2010

CinTa SaTe...from KajaNg



(wish tengah wat muka busyukk) dua hari ni, papa hadiri konvensyen kebangsaan perancangan dan pengurusan harta dalam islam di dewan senat, ukm anjuran jabatan syariah, fakulti pengajian islam..so alang-alang menginap di kajang maka makanlah sate kajang, hj. samuri punya! actually saja papa book hotel area kajang supaya berjarak sikit dari bangi, tak mau duk equatorial bangi sebab bilik kecil rege mahai without breakfast (bilik layak), satu lagi privacy sikit kut terserempak dgn teman2 ukm...plannya dua hari di ukm before move to kl for research leave, cari bahan2 utk kajian plak...rase release sat dapat kuar dari kesibukan penang...ermm actually tak la sibuk sangat penang, sini papa merase la jemm on the way ke/balik dari ukm...sonok duk usm lagi, nak balik rumah dalam 2 minit jer hi3

Tuesday, July 13, 2010

Kem Palas Siri 1/2010


ini bukanlah zombi kg pisang, tapi mungkin juga mereka adalah zombi kem palas, yan, kedah. mereka adalah sebahagian peserta dan pelajar baru usm yang sedang mengikuti kem pimpin siswa pada sidang ini. kesian mereka ni kena dera kat jurulatih kem, terkejut jugak papa datang tengok, kalau sidang lepas..memadai depa dipaksa menyelam sungai...ini semacam sudah lebih, tapi lepas ni mereka dapatlah menyelam sungai seligannya. papa no comment dan nasib baik tidak dipeluk oleh studen-studen ni sebagaimana mereka kemudian perlakukan fasi dan jurulatih kem, baru tau hi3!


banjir lumpur? habis khemah ni...tapi ada 1 orang yg berkuasa kat kem ni mengatakan ini bukan banjir, tapi 'air naik' kata sorang mamat ni...hu3...pengalaman di kem ni pada hujung minggu lepas mempertemukan papa dengan manusia pelik yang marah-marah tanpa alasan yang munasabah. semata-mata mengatakan kem ni tak banjir, dan menafikan hebahan bahawa 'kem banjir' telah menyebabkannya seolah2 hilang pertimbangan...ayat 'aku yang berkuasa di kem ini' meloyakan papa hi3...ambik! ambik! siapa kisah...kesan daripada hebahan tersebut bukannya menjadikan apa-apa pun, tapi gempitanya melebihi ruang udara pada kedinginan malam tersebut...attitude tersebut amat menjengkelkan papa...dari itu, papa memutuskan boleh blah! hahahaaaaa....

Monday, July 5, 2010

PenGhuNi BaRU

Sibuk nau akhir-akhir ni sampai nak tulis something dalam blog ni pun tiada masa. Sibuk bukan sebab kerja sangat, tapi sebab rasa rest tak cukup walaupun kelihatannya jam tidur semakin meningkat hu3...apa pun, tidur itu ibadat jika dimanfaatkan untuk menambah kekuatan pada ibadat!

.


Dua isu penghuni baru yang teringin ditulis kali ni ialah mengenai pendaftaran pelajar baru di desasiswa khasnya, dan usm amnya,. Sabtu lepas, 3hb Julai...aman damai menerima kira-kira 230 penghuni baru dalam sesi kemasukan pelajar baru tahun 1 ke usm bagi sidang akademik 2010/2011 ini. Tak ramai mana. By 11.00 tengahari suasana dah lengang di meja-meja pendaftaran dan by 12.00 komputer dibungkus semua (tahun ni pendaftaran online terus ke sistem pusat). Gempaknya pendaftaran tahun ini, aman damai dijengah oleh dua orang kuatnya iaitu NC dan TNC HEPP dan sempatlah berucap dan menjawab soalan-soalan cepumas daripada para ibu bapa. Tahun ni juga tiada lagi ibu yang membawa tilam ke padang untuk dijemur dan ditepuk-tepuk hi3...so petangnya, dapatlah papa tidur.

.



Kisah penghuni baru kedua ialah mengenai rumah no. 17 lorong seri murni 7...berita baiknya, pokok serai yang ditanam hidup dengan baik hasil limpahan hujan beberapa hari kebelakangan ini. cuma anak pisang dan kari tidak menunjukkan hayatnya berpanjangan, semuanya gersang dan kekeringan. Pagi ahad baru ni sempatlah tanam beberapa anak kemangin dan sedikit menerah dan membuang rumput-rumput yang panjang. Orang buat grill juga berjaya dipanggil walaupun harga yang diberitahu sedikit mengejutkan compare rumah unit tengah. Inilah nasibnya bila beli rumah tepi yang tingkap dan pintunya hampir sekali ganda banyaknya dengan orang lain. Jiran sebelah rumah pun sudah disalami, dan berpakat untuk sama-sama membina penghalang antara antara kami. Semuge kuranglah bau setanggi or bau-bau yang menajamkan hidung kami nanti ya Mr. Ramesh.

Sunday, June 27, 2010

the LosT woRLd of TamBuN


walaupun peserta2 yang berminat untuk ke famili day @the lost world of tambun, ipoh memenuhi 1 bas shj, papa as chief organiser aka pengarah dah puashati..dapat jugak jalankan 1 program untuk staf ppik sekalipun sokongan daripada ramai staf esp staf akademik sangat tak best..datang for free pun tak mau! rugi...rugi korang...nasib baik staf sokongan banyak berikan sokongan, patut la nama post depa staf sokongan he3. sebenarnya pada awalnya papa mau kansel jer program ni bila mana nama yang dihimpun tak berapa ramai, tapi memikirkan 'buat apa nak ramai2' hehe..maka kita buat cara tak ramai..tapi bila tengok team lain yang juga datang berfamili day di sini, berbondong-bondong..maka papa simpulkan ppik masih lemah dalam hal ehwal kekeluargaan, ramai yang cakap tak serupa bikin, bikin tak serupa cakap, nak bentuk 'team' tapi 'team' yang mudah macam ni pun tak mampu melibatkan diri...aik, macam meluahkan perasaan pulak hi3, lupakan..lupakan, janji program dah tamat.


so yang happy tentunya di kecik dan mereka yang datang hehe...apa taknya, bila sampai semua cepat-cepat tukar baju sedangkan acara ceramah 'team-building' oleh Pak Wan Khair baru nak start..semua anak-anak tak sabau nak mandi, even ada yang masih seronok bermain air bila time orang dah berjalan balik untuk berkumpul kat bas...nasib baik mea tak buat hal nak mandi lama-lama, cuma di awalnya mea excited nak main gelongsor air, bila papa bawa gelongsor..ermm takut plak dia ha3, apa pun perjalanan 2 jam pulang ipoh-penang tidak memengantukkan papa apabila menyedari budak2 ni berjaya dibawa berseronok dan program papa settle diuruskan walaupun tak sehebat mana he3...so next program bagi kelab kebajikan & sosial ppik ialah lawatan ke jakarta/bandung. tunggu la laporannya november ini. setakat ini peserta memberangsangkan, semua nak shopping and jalan-jalan.

Monday, June 21, 2010

CataTan ke FrankFurT


perjalanan ke frankfurt malam selasa lepas sungguh tidak selesa setelah lama tidak melalui penerbangan jauh, maklum la tidur dalam keadaan sempit dan menyakitkan pinggang..frankfurt dekat sedikit dari london, penerbangan hanya 12 jam 15 minit sahaja berbanding 14 jam ke london...imigresen jerman sangat mudah, just cop visa per-entry tanpa tanya apa-apa, very good..cuma hotel yang kami book just boleh check-in kul 3.00pm, so simpan dulu beg di hotel dan keluar semula jalan-jalan round city. maklum la jam baru dalam 10.30 am.


di sini ada 4 jenis pengangkutan awam iaitu tram (macam kat atas ni), underground, sub-way train, teksi dan bas..oleh kerana di hotel ni papa bertiga, maka kami beli group travel card for one day yang boleh naik sebanyak mana nak naik ke mana-mana destinasi dalam area city ni for just 9.50 euro. masalah kat sini yg besar ialah penggunaan bahasa inggeris yg terhad, dan papan tanda, announcement dan kenyataan boleh dikatakan 90% dalam bahasa jerman, dan rakyatnya ramai yang tak fasih inggeris...sukar la sedikit untuk tanya jalan dan direction hu3. bagaimanapun budaya percaya-mempercayai tinggi di mana tiada langsung tempat touch-ticket untuk naik underground, tram dan bas,tapi bila spot-check tiket maka kompaun bagi yg tiada tiket pun berbaloi iaitu 40 euro he3, baru kome ingat, ahaks!


untuk ke kampus westend (sebut west-end), university of frankfurt papa and d gang terpaksa naik tram no. 17, then tukar ambik underground U4 dan diakhiri dengan bas no. 36..masa yg diambil dalam 35-40 minit saja untuk sampai ke kampus sebab sekejap2 ada je pengangkutan dia, excellent! ini semua kerana tak tahu kedudukan hotel dengan kampus masa book online dari penang aritu sama ada jauh atau dekat, bagaimanapun bagus jugak sebab meluaskan pemandangan kami mengenai sistem dan pemandangan di sini.


info yang penting jugak untuk di-share ialah pasai makanan. yang halal banyak jugak cuma kat area city centre, sekitar hauptbahnhof (sekitar train station). di sini ramai turki, pakistan, lebanon dll seumpamanya, and even we all jumpa kedai thai muslim. pasaraya pun kalau di area ni banyak jual daging halal. bagaimanapun, 1st day di sini we all masak apabila ada geng dari usm-kb bawa beras dan barangan nasi kerabu termasuk la budu hehee...so makan nasi kerabu la malam tu di frankfurt hehe..malam2 lain makan kebab dan briani jer yg banyak kat city. makan tengahari makan daun-daun (salad) dan kentang kat campus, bila habis seminar we all meronda city till gelap datang, sebab summer maka dalam 9.30 malam baru acu nak gelap...jadi amsa jalan-jalan panjang la, cuma kebanyak kedai dah tutup around 8.00 pm eventhough hari masih cerah! biasa la mat saleh..malas nak berniaga.


sampai kena kejar kat t-rex masa jalan punya-punya jalan sekitar frankfurt...tapi akhirnya t-rex tewas jadi rangka, ahaks! ambik kau! semua ni di natural history muzium yg ditulis dalam map sbg. senckenberg museum, so kalu takde orang bagitau..mana kan dapat cari hu3..inilah sukarnya di sini..bahasa3


sian t-rex kalah kejar papa he3...kat sini tempat shopping yg happening adalah sekitar hauptwache dan konstablerwatche..tahu sini bila terjumpa masa 1st day yg main redah jer he3...pastu bila tanya orang kat kampus esoknya, confirm la area sini jer...harga baju t-shirt mahal2 kalau convert duit kite, dalam 20-60 euro, tapi baju kot murah plak dalam 30 je sepasang..pelik-pelik...apa pun, rasanya kalau nak datang sini, dalam 3 hari ni cukup dah hehe sebab takde apa sangat di sini berdasarkan 3 hari memori di frankfurt ni..maybe berlin ada penarik lain utk papa discover next time...gambar-gambar lain boleh tengok dalam facebook papa yang akan diupload lagi...so kpd sesiapa yang berminat diucapkan selamat ke sana! nistahallestella..

Saturday, June 12, 2010

fRoM BeSeRah to PeNanG


di mana lagi kami jika bukan di penang...as you all can see the ferry behind tuu! inilah antara team kuarga a.mat dan a.chik yang telah menziarahi kuarga mea dan wish di penang kali ni dan terase 'hidup' rumah kami di sini, yang sebelum ni dihuni 2 setengah orang jer...maaflah jika ada kekurangan, terutama apabila nak masuk bilik air yang terpaksa 'que' sedikit...


radix pizza house at lagenda heights, sg. petani...boleh tahan gak rase pizza hpa nim, sampai terpaksa order lebih daripada 'family meal' yang ditempah...semuanya makan dengan seleranye, seranum dan sesuai dengan c.c. yang dimiliki hehee...memang best bila jalan-jalan satu family nim! so, next time please do come again mengimarahkan rumah kami yg akan 'lebih selesa' soon...jangan serik ya!

Monday, June 7, 2010

KayTee2010


Bercanda di tepian pantai teluk ketapang sat petang semalam lepas mencari keropok lekor di seberang takir...release sat after penat di majlis kenduri kawin man makyam, dan suasana hingar-bingar di rumah tetambah...
.


laluan baru di belakang rumah, pasni leh cari pancing untuk kail haruan or puyu di taliair belakang rumah ni...kali ni ada 4 team berkumpul yang mana telah cukup me-nightmare-kan cicak, tikus dan anai-anai yang sebelum ini bermaharajalela...maklum la bilangan 'tentera' daripada usia 1 tahun setengah hingga 9 tahun cukup menggamatkan!

Wednesday, June 2, 2010

ANniverSary ke04


1.6.2006-1.6.2010 adalah merupakan tarikh keramat tapi biasa sahaja, sebab bukan ada hikmat dan kuasa apa-apa pun hehee...cuma tarikh ini penting bagi kami sebagai memori dan untuk 'ulang ingat' pada majlis akad nikah yang diterima oleh papa daripada jurunikah untuk menjaga ibu sebagai isteri papa di mana majlis ini telah diadakan di masjid geliga, kemaman. Pada tarikh inilah juga, 4 tahun yang lalu sepupu papa juga berkahwin..awal sedikit daripada majlis akad nikah papa dan ibu, dan kini beliau telah kembali ke rahmatulLah tanpa sempat mendapat zuriat, inna liLlah wa'inna ilayhi raji'un.
.
Actually bila anniversary ni, orang akan fikirkan apa 'hadiah' dan apa 'makan spesel' yang dienjoy oleh pasangan tersebut. So, apa yang kamu dah buat 'papa'? hehee...nothing! just nothing except beli burger untuk ibu pada malam tadi! Tapi sebenarnya ada something untuk ibu, takde sambutan dan 'ulang-ingat' macam ni pun ada something untuk ibu..as tukang picit, tukang masak, tukang kemas, tukang jaga anak dan lain tukang yang ibu buat dalam keluarga nim...cuma not tukang kayu hehee...papa dah belikan hadiah in advance untuk ibu sebenarnya kira-kira sebulan yang lalu, iaitu perfume terbaru! [sebab ada jusco sale hi3]...ibu juga telah diberikan pakej insurans yang spesel bersama anak-anak demi perlindungan luar jangka...akhir tahun ni plak, papa dah 'book' pakej percutian dan pershoppingan ke luar negara untuk ibu...so, kira banyak doh ni pakej 'ulang-ingat' bagi menghayati tempoh perkahwinan ini dan semuge semuanya diberkati!

Monday, May 24, 2010

TRavEL to CaMBoDia


pengembaraan ke cambodia mendebarkan jugak on the way apabila turbulent menggegarkan jugak airasia yang sememangnya kocik, hingga masing2 rase kecut tika flite menurun elak angin semacam tika roller coaster menurun hehee...kecut jantung dibuatnye! jadualnye, turun di siem reap then menuju ke phnom penh, sambil singgah jap di kampong cham di mana letaknya majoriti komuniti melayu dan islam...

Bandar Siem Reap

bandar siem reap dari udara...kebanyakan tanah di sini ialah sawah padi dan beras di sini sedaaap, setanding beras wangi tapi membujur macam herba-poni taj mahal...cuma kelihatan tiada sistem pengairan spt taliair yang baik, so pertanian sukar untuk 2x setahun...


mendarat di siem reap's international airport...yang pakai jersi biru muda kat belakang tu adalah team ini, cuma papa jer tak mboh pakai hehee...masa ni mengantuk lagi sebab flite kul 7.00 am tadi (penerbangan 2 jam), kul 3.30 am dah sampai lcct hu3...masa sini lambat sejam drp malaysia.


Angkor wat di Siem Reap..panasnyer suhu di sini dalam 42cc, terik bangat! air yang diminum terase habis sekejap jer..inilah kebanggaan cambodia...dengar citernya, asal dulu angkor wat ni adalah kuil hindu dan kemudian menjadi kuil buddha...hingga kini, buddha kuasai dan adalah agama majoriti di sini (87%)..ia menjadi perkara sensitif orang sini jika dipermainkan.

Kampong Cham

Masjid al-Mubarak, Bu'baen...bila papa tanya studen madrasah kat sini dia sebut pup'ang..entah la mana yang betui...dalam kampung ni terdapat 46 buah keluarga muslim, semuanya miskin-miskin sahaja sebagai pesawah dan petani...


pemandangan di perkampungan di kg. bu'baen ni macam di Malaysia in 70's or awal 80's, masih bertanah merah dan rumah sebagiannya dibuat daripada kayu dan buluh. Di sini ada program sikit dengan masyarakat Islam di sini, antara usm, majlis belia dan komuniti melayu sini...orang Islam di Cambodia ada dalam 9% dan sekitar cambodia ada lebih kurang 600 kg muslim kalau tak salah maklumat setiausaha mufti kemboja yang turut hadir...sambil dinasihatkan, sebarang sumbangan kepada mereka hendaklah melalui pejabat mufti supaya tidak dibolot oleh orang yang berkepentingan...


ini juadah yang disediakan orang kampung ni, bukan menyusahkan sebab kami bayar dulu kos before datang he3, menyelerakan gak dengan sup ikan (ala ikan haruan), gulai daging, ikan bawal goreng asam, itik goreng dan lain-lain...sementara di bandar seam reap dan phnom penh, we all makan di kedai mamak dan kedai muslim yang kebanyakannya berasal dari Malaysia atau salah seorang orang Malaysia tapi kawin orang sini..so tak miss la masakan ibu sangat! cuma jangan lupa, ada menu spesel jugak di cambodia ni macam di Kampong Thom yang terletak antara siem reap dan phnom penh ada sebuah market yang jual makanan exotic ni...


inilah makanan spesel yang dijual di spider market...jenis goreng-goreng saja, spider, cengkerik, burung, anak ayam, katak, kumbang dan spider hidup pun ada hu3...papa merase jugak cengkerik nim, rasanya macam udang goreng, siap bawa balik lagi 4-5 ekor untuk ibu, mea dan wish untuk rase hehee...secetong harganya 2000 riyel or equal to setengah dollar.

Bandaraya Phnom Penh

Di Phnom Penh, we all ke universiti ni..kat sini studen ada dialog sementara papa and the gang gi lepak kat cafe sambil sembang dengan orang-orang di phnom penh ini...most of them berpendapatan purata USD1-2 sehari, kesian. Kat sini matawang yang digunakan ialah dollar (USD) dan riyel (tempatan). Biasanya, dollar la...sebab kalau penjual, depa beli barang2 pun dengan dollar!
.

sketsa di bandaraya phnom penh....selagi boleh muat, 4 orang pun jadik! driver saja yang wajib pakai helmet ...itulah Phnom Penh (sebut 'peng') yang dibagitau banyak 'corruption'...if you pay, you can get through! betui ka...entah laa...


tak lupa ziarah wakil negara kite di Malaysian embassy..ada sesi temubual bersama Duta Besar dan pegawainya, banyak diberitahu peranan Malaysia dalam membantu membangunkan Cambodia, termasuklah dalam pembinaan Nagaworld yang ada produk ala casino royale hu3...


turut melawat tuol sleng genocide museum yang asalnya adalah sekolah, kemudian ditukar menjadi penjara dan tempat siksaan...ini adalah gambar mangsa-mangsa yang dibunuh oleh regim pol-pot..mereka diambil gambar sebelum dibunuh dengan kejamnya, demi elak kerugian peluru, ada mangsa dicangkul, tikam, siksa dan sebagainya...masih kedapatan kesan darah dan sempat berjumpa dengan mangsa tahanan yang menceritakan kekejaman regime khymer rouge dulu...di mana pol-pot mengamalkan 1 pandangan mao-tze-tung supaya membunuh semua golongan menengah (yang cerdik dan terpelajar) bagi memastikan pemerintahannya berkekalan lama..




lewat petangnye...kami dibawa menelusuri sg. mekong yang wujud dari pertemuan 4 batang sungai iaitu sg. mekong, sg. tonle sap dan sg. basaac...di sekitar sini bandarnya kelihatan okay sikit, comel dan tersusun..ada kawasan yang padat dan sedikit tak kemas...macamana tak kemas, haaa korang kena mai tengok sendiri laa..

Lensa dan Panorama
di sini pemanduan adalah left-hand drive...selamat memandu!






LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin