Blog ni memaparkan kisah-kisah dalaman kami sekeluarga, just untuk rujukan kami bila terkenang-kenang saat manis sebelumnya; sebab itu ia dijadikan LIMITED EDITION, hanya untuk pembaca dalam kalangan ahli keluarga dan sahabat handai sahaja.

Friday, May 8, 2015

Amsterdam & Heidelberg

Lamanya tak tulis di blog ini...sibuk betul lately. Banyak sangat perkara lain yang perlu ditulis dan dibaca. Apa pun curi masa sikit pagi ni, sementara mood lepas meeting dapat dipulihkan, dengan merungkap kembali memori menghadiri conference di Holland pada 11-15 Februari 2015 baru ni. Conference ni ada kebagusan sedikit kerana siap dengan jurnal yang dicetak. So, outcome daripada seminar dapat on the spot untuk dibawa balik sebagai ole-ole kepada penaja perjalanan. Masa ni musimnya masih dingin ke arah bunga. jadi sejuk ketor lagi dengan tangan kebas jika dibiar bebas lepas bergentanyangan di luar poket. Untuk ke Amsterdam ini mudah saja, beli online tiket menerusi mas online dan book hotel melalui booking.com. Saya menginap di Inntell Hotel di Zaandam kira-kira 10-15 minit ke Amsterdam. Hotel ini murah dan selesa, dekat dengan station train dan pusat beli belah murah iaitu primarks. Kedai kebab pun ada, cuma kena berjalan sikit dalam 500 tapak hehe...6 minit sampailah.


Selepas selesai berconference, sebab pergi dengan kawan dan kami pun terlanjur sewa kereta maka pergilah round Europe sekejap turun ke selatan iaitu Germany. Sampai di Heidelberg, rupanya masih ada salji di situ. So, melawat salji sekejap. dengarnya pada tahun ini salji lebat area Germany. Malah, saudagar sewa kereta bila tahu kami nak drive ke Germany telah berpesan supaya mengambil kereta dengan tayar untuk winter kerana takut licin jalan. Alang-alang ke selatan, ziarah kilang Porschee sat di Stutgard sebelum balik semula ke Amsterdam dengan train...arghhh...azab betul naik train yang inter-cpnected ni. Harap anda semua jangan la membelinya jika kesuntukan masa atau ada anak kecil. Dari Stutgard ke Amsterdam Schipoll, saya terpaksa naik 5 train yang berbeda dan diakhiri dengan bas. Ada train yang bersifat express dan ada yang bersifat henti-henti. Bayangkan untuk perjalanan selama 9 jam, di mana kena aware tempat yang sepatutnya kita turun untuk tukar ke train yang lain. Pengalaman betul hu3, seronok untuk diingati tetapi mengantuk untuk dilalui sebab ia melibatkan perjalanan malam ke pagi.

Setakat tengok sajalah kereta Porschee ni....




No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin