Blog ni memaparkan kisah-kisah dalaman kami sekeluarga, just untuk rujukan kami bila terkenang-kenang saat manis sebelumnya; sebab itu ia dijadikan LIMITED EDITION, hanya untuk pembaca dalam kalangan ahli keluarga dan sahabat handai sahaja.

Tuesday, June 21, 2011

ArKib NeGaRa T'GaNu



inilah tulisan jawi handwriting yang membelehkan mata papa minggu ni, maklum la minggu ni ialah minggu arkib bagi menggali khazanah sejarah silam terengganu yang termuat dalam fail-fail tahun 1930-1950-an...bertempat di tingkat 12, papa bertapa sungguhti menela'ah fail demi fail...ada fail yang lengkap dan ada yang tidak...rezeki la jika ada fail mendedahkan cukup maklumat yang dikehendaki untuk penulisan papa...tadi beberapa kes pembahagian pusaka, tidak sembahyang jumaat, tidak puasa ramadhan, syarahan tanpa kebenaran dan termasuklah kes khalwat dan zina ditelusuri, penyelesaiannya kebanyakannya adalah mudah dan ringan sama ada secara nasihat, denda maksima $20.00 atau disuruh nikah...terjumpa 1 kes jualan tanah yang hanya dijual dengan harga $12.00 sahaja pada 1950-an, kalau la papa ada di sana pada waktu itu, tentu ber'ekar-ekar tanah dah kubeli hi3...iya la, harga ayam seekor sekarang pun dah RM17.00-19.00, bezanya 60 tahun dulu!



untuk hilang beleh mata, kena gak sesekali tenung luar tingkap...pemandangan dari tingkat 11 wisma persekutuan, fuyooo luasnya kubur...patut la jalan yang di tengah tu dinamakan jalan pusara, 2 kaum berjiran rupanya di sini dalam mendiami alam barzakh masing-masing, entahkan nikmat entahkan azab yang dihadapi mereka di bawah sana...itulah janji Allah yang pasti, lambat atau cepat semua akan masuk ke dalam, melainkan orang hilang (mafqud) yang tidak berkubur! selamatkah mereka daripada azab kubur?? Baca lagi.

Monday, June 20, 2011

MimPi LonDon




Foto: London big-ben & house of parliament 2008


akhir-akhir ini kerik papa mimpi sampai di london, maklum la kepala ni banyak fikirkan persediaan ke sana, especially dalam memastikan kami sekeluarga mempunyai tempat tinggal yang selesa di sana nanti...untuk itu papa telah contact dengan 2 orang colleague yang sedang bersabatikal di sana untuk minta tolong depa meninjau rumah untuk kami...depa 2 orang pergi solo dan papa nak bawa famili... macam-macam feed back yang diperolehi khususnya kos sewaan rumah yang tinggi dan kontrak yang mengutamakan penyewa yang 6 bulan dan ke atas...kami nak ke sana 5 bulan sahaja, dan ini menyulitkan kelapangan landlord untuk deal dengan kami...universiti hanya beri 1000 pound sahaja sebulan, sedangkan kos sewaan sahaja dah menjangkau 1000 pound jugak, kos sewa mahal kerana pusat sabatikal papa adalah di zon 1 london...kos 1000 ini belum dicampur bil elektrik, gas, air, telefon, transport, food, laundry, dll...fuyoooo...masak mau difikirin untuk tambahan duit...ditambah lagi deposit 3 bulan yang bakal dipinta landlord, mana mau dicekau pound-nya sedangkan universiti bayar 2 bulan sekali...paling murah seorang kawan papa berjaya mendapat satu unit flat itupun dengan kos 900 pound..tapi..itu la, dengan lebihan elaun hanya 100 pound papa terpaksa berfikir 10 kali dan menolaknya...mana mau hidup maaa!



.

Kiri: Pcik Husin, Ali (bongsu), 2 cucu-nya & Makcik Yah


Last resort, papa gunakan talian hayat kedua dengan menghubungi tuan rumah yang papa menginap pada tahun 2003 dulu, semasa collect data buat Phd...luckily menantu makcik yah [Aju] bagitau dia menawarkan 400 pound sahaja sebulan kepada papa sekeluarga tapi untuk 1 bilik double-bed, tanpa makan [ibu kena masak sendiri]...makcik yah memang berbisnes bilik sahaja sama ada for long or short stay, dengan makan or tanpa makan...dia tiada unit rumah/flat/studio sewa..."dalam hati: murah dah nim!" papa contact terakhir makcik yah sebab dengarnya dia nak charge kawan papa dengan kos 60 pound semalam, tapi dengan papa, yang pernah menginap setahun di rumahnya dulu, yang nyaris jadi anak sedara sabitnya dan diakui anak angkatnya hi3...maka more discount given...tak boleh la free sebab dia biasanya guna duit ni untuk balik malaysia setiap tahun...so buat masa ni, papa confirm untuk tinggal di sini dulu, kerana ia bakal memberi lebihan kira-kira 600 pound sebulan yang tentunya dapat tampung pelbagai xtvt kami di sana, walaupun makan kena masak sendiri sebab makcik yah nak balik malaysia selepas raya nanti...tapi suami dan anak bongsunya masih ada, pakcik husin juga willing untuk menunggu kami di airport stansted [airport bagi tambang murah di sana] walaupun jaraknya hampir sejam dari kota london...lagi mujur, tak perlu kami menginap semalam di hotel stansted sebab dijangka flite kami akan landing pada jam 10 malam....itu la plan papa for now, hopefully segala planning bagi keselesaan dan perbelanjaan kami di sana akan mencukupi untuk 4 orang ini, semuanya akan ditindak-tanduk semula selepas mendiami rumah makcik yah nanti...dan didoakan ada lebihan untuk menjengah ke paris sat, di samping drive ke scotland seketika in november before winter sonata menutup motorway....

Monday, June 13, 2011

SuKa TenGok...Gi JenGuk...



paling best bagi papa ialah melihat kehijauan alam, dan best lagi alam yang bernama kebun esp. kebun sayur...ppehh...hijau dan segar dan menjadi, terasa macam berbaloi-baloi...ini adalah kebun mak teh di tetambah, macam-macam ada dengan nenas, bendi, kacang panjang, sawi, kangkung, pisang dll...boleh katakan, nak makan untuk lauk harian lepas laa...dan tak payah la nak beratur kat tesco, giant or mydin hyper mall untuk timbang, itu paling leceh selepas que untuk cari parking...kadangkala niat nak beli terpaksa dibantutkan kalau tengok que yang panjang...kalau tanam kan senang, retus jer mana yang nak...dulu kerajaan ada syorkan untuk ramai menanam sendiri di laman rumah certain sayur bawah gagasan bumi hijau (tapi bukan kat porch laa), ini antara lain akan terselamatlah daripada segala penyakit dan virus seperti virus e-coli yang geger diperkatakan...




petang semalam plak kami ke kertih sat kerana menjenguk lisa [surihani] yang demam, ini kali kedua kami ke sini...dan sempat la menghadiri ceramah politik sat yang diadakan berdekatan kertih ni, tak sangka diluluskan kerajaan tempatan....ceramah oleh beberapa tokoh ternama dan tersohor ni sebenarnya ditonton melalui vcd saja, so tak payah la disiasat lanjut di mana? dan bila? heheeee...berbalik pada point asal, lisa [surihani] dan umi dan abahnya demam, dan ada juga yang sakit mata (itu boleh berjangkit tu)...maka ibu mea pun berkecamuklah nak ziarah...menyahut kesunatan dalam agama, kelaziman dalam masyarakat dan kepatutan yang perlu dalam berwaris...sesuai dengan naqal daripada Ummi Salamah, katanya, Rasulullah bersabda bermaksud: “Apabila kamu menziarahi orang sakit.........., hendaklah kamu memperkatakan perkara yang baik, kerana sesungguhnya malaikat mengucap amin terhadap apa-apa yang kamu katakan itu.” (Hadis riwayat Muslim)...bangun pagi tadi, ibu kata matanya plak nak sakit hu3...harap itu tahi mata saja yang mengusiknya...hi3


Thursday, June 9, 2011

Mee GoReNg



mee goreng basah...akhirnya pagi tadi kami dapat breakfast di kedai makan mat nawi & mat sarip ni, orang kg teluk menara yang berniaga di pulau kambing kay tee...masyhurnya mee goreng ni menyebabkan kami cuba datang dan setelah percubaan kedua baru lah dapat merasanya, mee goreng plus keropok lekor yang semuanya panas-panas...kedua adik beradik yang berniaga ni pun masih mengenali papa sebagai 'orang kampung' dan rupanya anak mat sarip pun sedang belajar di usm...itu la tak jumpa plak tahun lepas semasa pendaftaran desasiswa, maklum la papa masa tu bertugas di aman damai...


apa istimewanya mee goreng ini? istimewanya sebab ia rasa seperti mee goreng hehee...resepi turun temurun daripada kg teluk menara manir...kat kawasan lain tak dapat rasa macam gini, gitu jugak kalau ibu mea try buat...ia jadi rasa mee goreng chukai not mee goreng manir hahaaa...apa pun rasanya, kalau ate makan tak baca doa tak berkat jugak nooo...kadangkala, orang tua makan baca basmalah jer..anak-anak pula yang disuruh baca doa makan sampai habis...sepertinya lagi tua, amal lagi kurang...padahal patutnya sebaliknya. titik.



Tuesday, June 7, 2011

GoToNg-RoYoNg



Tenaga kerja yang kuat dan perkasa....bukan setakat rumpur dicabut tapi habis pokok pisang yang elok pun dicabut...





Damia dan Mea Maisarah...peace no war!




di belakang rumah pun kasi clear...






awish dengan cikngah bekerjasama...




terkena rebe pokok...pedih dan miang, semangat diteruskan!


sebahagian peserta + pemerhati gotong-royong petang tadi.

Monday, June 6, 2011

PerTuNanGaN BaDa...





hari sabtu baru ni banyak sungguh majlis sempena nak kahwin, sama ada majlis pertunangan atau majlis langsungan kahwin terus...termasuklah jemputan yang papa dapat ialah di kay bee [doraemon]...tapi malang tak berbau la lauk gulai kawan papa tu sebab papa pun ada banyak jemputan di kay tee on d same day, so timbang punya timbang, tak pergi la ke kay bee...gambo atas ni ialah semasa majlis pertunangan bada di malamnya yang dibuat di rumah mcik ngah awish...


bergambo sebelum tetamu datang...siang tadi kat rumah mak long nong di teluk menara, punya la banyak majlis kahwin arini sampaikan jem jalan dari sekolah rendah teluk menara hinggalah simpang manir...ada dalam 5 majlis in between jalan ni...semua letak kon atas jalan, semua kereta parking tepi, semua orang nak pergi...alahai, tak jem bakpe...cuma kenduri di teluk menara tak ambil duit..buat kenduri kesyukuran...sepatutnya macam ni la tak ambil duit, sebab kenduri ni sepatutnya buat ikut mampu just as 'pemberitahuan', baru la berkat...bukannya bisnes nak dapat pulangan balik sebab beli daging, rempah, beras dsb...




ini pula set-set poyo yang bermaharajalela di majlis pertunangan ni...sampai berpeluh sakan masing2 menunjukkan kehebatan di hadapan ribuan tetamu...iyeke ribuan? takkan la noo...puluhan jer...bertunang kan sunatnya dibuat kecil-kecilan just untuk 'meletak tanda', sebagai coopp anda telah di'book'...ia tak sesuai dan tak sunat dibesar-besarkan sebab takut kalau tak jadi ke pelaminan...ermmm maka tahap kemalu-maluan itu tidaklah begitu terserlah di hati tuan rumah, gitu juga mengurangkan modal di bibir mereka yang suka memakai lipstik cap ketupat....


ini la bakal team yang akan disatukan dengan ber'izinkan wali akhir tahun ini...si cowoknya ini adalah guru di sabah, manakala si cewek [bada] anak sedare abang nan ni kerja di kay tee....ketemu melalui jodoh yang disuratkan Ilahi untuk mereka insya-Allah...tentu kami sekeluarga tak dapat attend walimah mereka di baru rakit bulan disember ni, takpe la...janji ikatan yang dipadu dapat diteruskan....Rasulullah s.a.w bersabda: "berkahwin lah kamu, beranak pinak la kamu, sesungguhnya aku berbangga dengan keturunanku yang anak-anaknya ramai". [aw kama-qaal]





Wednesday, June 1, 2011

HoT DaY...





tajuk ni boleh dingertikan dua, sama ada cuaca atau perasaan...nak redakan kedua-dua ni maka boleh la kite gi tepian pantai...dapat angin yang bersepoi-sempoi jadi doh, kalu tak dapat tempiasan ombak yang menyimbah ke muka pun....hari ini rasanya cuaca akan membahang, sebijik macam dua hari lepas...hangat dan panas...semalam mendung dan jo'ung, sangat best dan nyaman...ooppps before that....lupa nak teka, ini pantai mana?




A. Pantai Bersih, Pesisir Butterworth

B. Pantai Batu Burok, K. Terengganu

C. Pantai Monica Bay, Kemaman

D. Pantai Cherating, Kuantan


Rasanya bila panas macam ni best kalu duk dalam ofis, nyaman dan tenteram dari segala gangguan...dapat tumpuan tanpa berbelah bagi untuk menggarap segala idea dan fakta. Tapi bila saat kepanasan begini duduk di rumah, jangan dipinta yang lebih...semuanya menjadi melekit dan peluh say-eat....hu3

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin